“Želim da i ona zna da su postojali loši ljudi, da je bio genocid”

Vijesti 10. jul 202218:57 0 komentara

Mjesto najvećeg zločina nakon Drugog svjetskog rata. Srebrenica. Istinu o genocidu njeguje Memorijalni centar. Brojne postavke, izložbe, autentični video snimci - svjedoče o teškim julskim danima. Dženetina Jelkić Poljak dovela je kćerku na historijski čas. Njegovati kulturu sjećanja, kaže, obaveza je svih.

“Ja sam bila u njenim godinama kada sam otišla odavdje… želim da i ona zna da su postojali loši ljudi. Nikakvu nacionalnost ne govorim. Jako je bitno da moje dijete i svačije dijete zna da je to bio genocid, ne nešto drugo. Nego čvrsto dokazan genocid”, rekla je Dženetina Jelkić Poljak.

Djetinjstvo joj je obilježeno genocidom tokom kojeg je ubijen njen djed, ali i mnogobrojna familija. Život prije rata bio je obilježen mirnom koegzistencijom i vrijednim radom.

Fabrika akumulatora prije rata radila je punom parom. Stotione i stotine porodica osiguravalo je svoju egzistenciju radeći u njoj. Rat je sve to promijenio. Ovo mjesto postalo je simbol egzekucija i maltretiranja iz jula 1995.

Sve ove detalje moguće je saznati tokom posjete Memorijalnom centru. Također, ovdje je moguće poslušati i ispovijesti preživjelih. I to baš u prostoru gdje je srebrenička tragedija počela. Među potresnim ispovijestima je i ona o srebreničkoj bolnici:

”Molite pacijenta da izdrži bol za koju ste sigurni da vi to sami ne biste izdržali. A mnogi su izdržali. Mnogi”.

Među mnogima su i srebreničke žene. Zbog njihove nadljudske hrabrosti i snage, a povodom obilježavanja godišnjice genocida, 10. jula biće postavljena umjetnička instalacija “Majčina marama”.

“Prvobitni plan je bio da prikupimo 1000 marama, ali dobili smo mnogo veći broj jer su se uključile žene iz cijele BiH, regiona, naša dijaspora, poznate ličnosti širom svijeta koje su željele biti dio ovoga”, rekla je Almasa Salihović iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Dvadeset i sedam godišnjica genocida u posebnom fokusu ima ulogu žene u borbi za pravdu. Organizatori ističu da su žene igrale i važnu ulogu u procesu identifikacije nestalih, istraživačkom radu o genocidu, procesuiranju odgovornih i implementaciji brojnih inicijativa. 10. jula bit će upriličena i izložba ”Opsada”.

”Imamo i jednu mladu umjetnicu Nerminu Memić koja je željela da doprinese i njene fotografije odnosno animacije pod nazivom Opomena gdje ona koristi ilustracije koje asociraju na genocid u Srebrenici na žene Srebrenice i na ostala dešavanja u i oko Srebrenice”.

Osim odavanja počasti žrtvama, u Potočare vrijedi doći i zbog prikupljanja znanja, spoznaje o zlu i izvlačenju pouka. Svakog dana se sjećamo, 11. juli ne zaboravljamo, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!