Želja i san im se ostvaruje: Almir i Ilhama uskoro kreću na hadž

Vijesti 29. maj 202209:24 > 11:25
Izvor: N1

Među milionima hodočasnika na hadž u Meku zaputit će se krajem juna i 996 hadžija iz BiH. Ove godine najskuplji hadž do sada, dok su određene i restriktivne mjere.

Brojne buduće hadžije decenijama skupljaju novac za put u Meku i Medinu. Ove godine košta 12 hiljada maraka. Sve ove uslove ispunio je bračni par Hondo.

“Pare sam počeo štediti još od prvih honorara, ostavljao sam sa strane. Nije to bilo striktno samo za hadž bude nekada da zatreba i onda se nadoknadi, svake godine malo po malo. Tako da pare skupljam od 2007-2008”, kazao je Almir ef. Hondo.

Ova se želja i san ako Bog da uskoro ostvaruje. Drago mi je što ću vidjeti Kabu uskoro, mjestu prema kojem se okrećemo”, dodala je Ilhama Puce Hondo.

Zbog iskrene želje i odricanje je lakše. A ovo finansijsko povećava se iz godine u godinu. 2009. godine hadž je koštao 5.300 KM. U odnosu na 2018. Hadž je skuplji za skoro četiri hiljade. Razlog je rast svih cijena, a Saudijska Arabija je 2019. uvela PDV od 15 posto, te općinsku taksu od 5 posto.

“Znači 20 posto u odnosu na 2019. i u startu je poskupio hadž. Saudijska Arabija je također povećala taksu na Arefatu 2019. je bila 1000 rijala, ove godine je 5656 rijala. Da ne spominjem unutrašnji prevoz koji je poskupio tri i po puta”, kazao je Dževad Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru IZ BiH.

Prevoz je skuplji iako je Arabija među najvećim proizvođačima nafte. Mnogo je skuplji i smještaj, te hrana.

“U Saudijskoj Arabiji je to još veći postotak. Tako da ovih 12 hiljada su svi realni troškovi u Saudijskoj Arabiji plus avionska karta i mi nismo zaista mogli odrediti manju cijenu od ovoga”, pojašnjava Hadžić.

Ta cijena je, kažu iz Ureda za Hadž i Umru, niža nego za hadžije iz Njemačke ili Kazahstana. Osim cijene tu su i druge specifičnosti ovogodišnjeg hadža. Vakcinacija obavezna, a na Hadž ne mogu stariji od 65 godina. Nana Fata Orlović zbog toga ne može na hadž. Reis Kavazović tražio je izuzeće. Za sada bez odgovora iz Saudijske Arabije.

“Meni su platili ja očekujem da mi dođe odobrenje, za sada ništa nema. Voljela bih ove godine jer neću dočekati dogodine, voljela bih da ove godine završim ako može”, kazala nam je nana Fata.

Tako će pandemija i donesene mjere spriječiti brojne muslimane širom svijeta da obave hadž. Mnogi to ne mogu i zbog cijene. Jusuf Čanić je nekoliko puta bio u Meki, a prvi put je išao daleke 72’.

“Sa avionom išao… u Meku i Medinu. To je neviđen doživljaj. Samo dobra namjera… nije to da sakupiš pare… Allah to da da bude lahko, to je nevjerovatno”, istakao je hadžija Jusun Čanić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad