Željko Bodrožić: Bošnjaci ubijani jer su najviše simbolizovali Jugoslaviju

Vijesti 15. nov 202118:44 > 19:15 4 komentara
Željko Bodrožić
Željko Bodrožić (N1)

Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, u razgovoru za N1 kazao je kako je njegov kolega Marko Ivas napravio skandal kada je negirao genocid tokom intervjua sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem. Bodrožić je zamjerio Ivasu i što nije pokazao empatiju prema Bošnjacima, koji su, tokom ratova devedesetih, "ubijani i masakrirani ne zbog svoje vjere nego što su najviše simbolizovali Jugoslaviju i trebalo je sa srpske i hrvatske strane, i sa svih tih nacionalističkih strana, ubiti tu zemlju do kraja".

N1: Dvojake su reakcije i u samoj Srbiji na ono što je Marko Ivas uradio tokom intervjua sa Željkom Komšićem kada je negirao genocid u Srebrenici? Kako vi vidite tu situaciju?

Željko Bodrožić: Već sam dao izjavu za agenciju BETA gdje sam kazao da je Ivas napravio skandal. U pitanju je velika greška, nazvao sam je sramotom kolege koji je na takav način došao u Sarajevo. NUNS je nastao tokom rat, osnovali su ga novinari koji nisu željeli učestvovati u propagandi. Vidio sam da je mnogo reakcija izazvala i moja izjava da je Tanjug “nepostojeća agencija”. Dok nezavisne novinske agencije, koje vode profesionalci, krpe kraj sa krajem, Tanjug dobija milione od vlasti. Mene je čudilo da se bilo ko iz Sarajeva ne pita koja je to agencija Tanjug, ko su ti ljudi. Ovo u Sarajevu je bio skandal i crvena linija preko koje ne mogu preći.

U međuvremenu, Institut za istraživanje genocida iz Kanade je podnio krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga zbog negiranja genocida. Očekujete li da će Ivas odgovarati za izgovoreno?

Nisam da krivično odgovara bilo ko za svoje mišljenje. Po meni je to stvar kućnog vaspitanja i opšte spoznaje. Po meni bi to bilo suvišno da bude krivično gonjen. Naravno, to boli one koji su doživljeli patnje. Bitno je da se mi između sebe bolje razumijemo, i ja se ne bih bazirao na tome da nekoga treba krivično goniti.

Ja sam kao mladić preživio taj ratni period jer je moja zemlja nestala. Pokušavam svih ovih godina ljude ubijediti da se ne osvrću na prošlost i da ne razliku ljude po vjeri i naciji. Znam ko su bili najveće žrtve ratova. Prije svega to su bili Bošnjaci, koji su ubijani i masakrirani ne zbog svoje vjere nego što su najviše simbolizovali Jugoslaviju i trebalo je sa srpske i hrvatske strane, i sa svih tih nacionalističkih strana, ubiti tu zemlju do kraja

Mural ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu i dalje je u fokusu javnosti. Kako se došlo u situaciju da vlast, odnosno policija, brani jedan mural posvećen zločincu?

To je logična posljedica ove vlasti. Oni koji su ratovali oni nam u miru “objašnjavuju” šta se desilo devedesetih. Prvo ta revizija, pa onda i ona o Drugom svjetskom ratu – bilo je očekivati da ova vlast pokaže svoje pravo lice. Vlast želi da okupi glasove ljudi koji Mladića smatraju ratnim herojem. Te mlade generacije naučene su na ovaj narativ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare