Komšić o izostanku Dodika: On je pod nekom vrstom kazne

Vijesti 03. jun 202119:47 > 19:53 3 komentara

Milorad Dodik je u nekoj vrsti kazne zbog svoga ponašanja, kazao je večeras u razgovoru za N1 član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Dva člana Predsjedništva Komšić i Šefik Džaferović u posjeti su Crnoj Gori. Za sutra su planirani bilateralni susreti, a večeras su gosti večere koju organizuje predsjednik Milo Đukanović.

Komšić o kazni

Šta je sa predsjedavajućim?

Naš kolega Milorad. On svojim neotesanim ponašenjam sebe dovede u neku vrstu kazne. Neku vrstu “hlađenja”. Jedino mogu poželiti da će napokon promijeniti svoje ponašanje. Da ponovo možemo ći na zajednička putovanja.

Možete li pojasniti tu “kaznu”?

Što se tiče gdina Džaferovića i mene mi smo samim Ustavom osuđeni da radimo s njim. To je činjenica koju moramo trpiti. A sada kako ga tretiraju u drugim zemljama to ja ne bih komentarisao.

Da li je promjenom vlasti u Crnoj Gori došlo do pogoršanja odnosa sa BiH?

I ova posjeta, koja nije zvanična ali jeste radna, govori o našoj želji da pokažemo koliko nam je Crna Gora važna. Crna Gora je prijateljska država. Ona je članica NATO-a. Mislim da imamo obavezu održati tradiciju dobrih odnosa sa Crnom Gorom. Mislim da smo jedine zemlje u regiji koje imaju potpisan i zaključen sporazum o granici. Mi se ne želimo petljati u unutrašnje odnose u Crnoj Gori. Kao što se drugi petljaju u odnose u BiH.

Željko Komšić
Željko Komšić (N1)

Kako ste doživjeli posljednje poruke Aleksandra Vučića?

I sam Vučić je u nezavidnoj situaciji. S jedne strane ima Dodika koji ga često gura u konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom. Odnosno sa zemljama sa kojim se Srbija trudi da ima najbolje odnose. Zbog te slike da su “poglavice srpskih naroda” sami sebe dovode u nezgodnu situaciju. Mogu reći da smo svjesni kakvi su odnosi sa Beogradom. Želimo ih popraviti. Ali ne želimo da Srbija interveniše u BiH ni na koji način. Imao tri susjeda od kojih se dva pokušavaju stalno miješati u unutrašnje odnose u BiH.

Odnosi sa susjedima

Posjeta Beogradu ili Zagrebu?

Nemam problema s tim. Moj posao je takav. Izabran sam da radim i sa ljudima koji mi se ne sviđaju.

Šta treba značiti Vučićeva izjava da se Beogradu trebaju slati izještaji visokog predsatvnika koji su javni? Koje svako može vidjeti?

To treba značiti – da se umiri Dodik. Da se kaže kako Srbija nešto traži od visokog predstavnika. Srbija i da hoće ne može ništa nametnuti visokom predstavniku. Niko na ovim prostorima nije tolika sila.

Uskoro bi u BiH trebao doći Dritan Abazović. Kako će biti dočekan?

Pazite, on je funkcioner susjedne zemlje. Dok pokazuju prijateljstvo i dobru namjeru nismo mi oni koji se trebaju petljati u dešavanja u Crnoj Gori. Naravno da mi kao privatne osobe imamo svoje mišljenje. Moramo nastupati sa pozicije šta je interes Bosne i Hercegovine, a ne šta je naš lični interes. Mi nemamo druge politike nego da pravimo prijatelje oko nas i u svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare