Zemaljski muzej BiH postao i zvanično naučno-nastavna baza UNSA

Vijesti 10. jun 202211:19 0 komentara
N1/F.Z.

Univerzitet u Sarajevu i Zemaljski muzej BiH danas su potpisali ugovor kojim će ovaj muzej službeno postati nastavna, naučna i umjetničko-istraživačka baza za Univerzitet. Na ovaj način sistemski će se riješiti veći dio finansiranja Zemaljskog muzeja BiH, najstarije muzejske institucije u Bosni i Hercegovini.

Vlada Kantona Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu (UNSA) i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine pokrenuli su inicijativu da ta muzejska institucija bude proglašena naučno-nastavnom bazom UNSA što je danas i ozvaničeno.

“Doprinos u opstanku državnih institucija koja je tri decenije živjela od grantova sa neizvjesnom budućnošću. Vlada Kantona Sarajeva je odlukom podržala Zemaljski muzej BiH i imaće sigurna sredstva. Ovo je prvi put da Muzej ima ozbiljan poticaj za rad i razvoj.  Univerzitet i Zemaljski muzej BiH će zajedno jačati kapacitete. Imaćemo niz aktivnosti da rješimo i status na državnom nivou”, kazao je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Ministar Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da je Zemaljaski muzej BiH prva naučno-istraživačka institucija kod nas.

“Ove godine smo 4 miliona KM izdvojili za naučno-istraživačke projekte. To će nam se višestruko vratiti. Svaka marka uložena u istraživanje se višestruko vraća. Naravno da smo inicijativu sa Univerziteta i Zemaljskog muzeja BiH podržali i podržaćemo u budućnosti”, rekao je Forto.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Aleksandra Nikolić, ministrica visokog obrazovanja u Vladi KS je kazala kako je sretna što su posao priveli kraju.

“Veza između UNSA i Zemaljskog muzeja BiH nije od danas, već traje dugo. Očekujemo da će ova institucija biti bitan faktor obrazovnog sistema”, dodala je.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić rekao je da je sretan što je dočekao i ovaj dan. Zahvalio je rektoru i timu koji je radio na ostvarenju ovog sna i Vladi KS.

“Koliko god politički bili upitno da Vlada KS rješava pitanja koja su za državni nivo, naša je obaveza da sačuvamo i iskoristimo ovu insituciju za dobrobit društva. Čestitam Vladi KS što je propoznala značaj ovoga. Nadamo se da je kraj neizvjesnosti koju radnici Muzeja osjećaju. Da se pitaju da li će primati ili ne plaću. Očekujemo podršku Univerzitreta u kreiranju kadrova koji će preuzeti neke ozbiljne poslove u Muzeju”, kazao je Sijarić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!