Zemljotres u Sarajevu “predvidjeli” kućni ljubimci, na kućama pucali zidovi

Vijesti 23. apr 202219:33 0 komentara

U sarajevskom naselju Bjelave porodicu Bjelan sinoć je probudio zemljotres. Zidovi na kući popucali su od jačine potresa. Prvi su reagovali kućni ljubimci.

“One su trčale kao divlje po kući u momentu kada je počelo da se trese ona je gledala samo u jednu tačku a druga se sakrila iza kauča, prepala se, papagaj je počeo da pjeva iako u tom periodu spava. Ovo možda nisu neke strašne pukotine ali sve je to novo, kuća je stara, to je tako počelo da puca slike su se iskrivile, suprugova slika je pala sa zida. Baš je bilo jezivo”, kazala je Binela Bjelan.

Istog su mišljenja i građani Sarajeva koji su osjetili zemljotres. Pogotovo u visokim zgradam i starijim objektima.

Iz Civilne zaštite kažu: Bježati je neophodno iz starih kuća i prizemlja zgrade. Treba se udaljiti od nebodera, stabala i stubova. Ukoliko se zadesite u vozilu, pomjerite se na sigurnu lokaciju i zaustavite.

Seizmolozi su radili cijelu noć i registrovali čak 13 podrhtavanja tla u BiH. Prvi je bio najjači na dubini od 2,5 do 3,5 km što se ne smatra velikom dubinom zemljotresa. Najveća opasnost trenutno su mnogobrojna klizišta koja potresi ove jačine aktiviraju.

Iz Civilne zaštite poručuju građanima da provjere svoje objekte i posebnu pažnju obrate na dimnjak i krov kako bi se izbjegla nepotrebna obrušavanja. Sva potrebna mehanizacija u slučaju pojave klizišta je na raspolaganju građanima.

Opširnije o posljedicama zemljotresa pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!