Žena hrabrija od zločina: Midheta Kaloper večeras u emisiji Izvan okvira

Vijesti 13. jun 202213:37 0 komentara
BIRN BiH; N1
BIRN BiH; N1

Večeras u emisiji Izvan okvira pogledajte razgovor sa Midhetom Kaloper, predstavnicom Udruženja žrtava "Foča 92-95" koja je u proteklom ratu preživjela zatočeništvo i zlostavljanje, a svoje iskustvo hrabro svjedoči ne dozvolivši da je nepravda i zločini koje je preživjela presudno obilježe.

Midheta Kaloper je aktivistica koja pomaže drugim ljudima koji su preživjeli isto ili slično. Istraživanje organizacije TRIAL International, koja pruža pravnu podršku žrtvama međunarodnih zločina i bori se protiv nekažnjivosti, pokazuje da su u bh. društvu i dalje sveprisutni mitovi o žrtvama silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Često se može čuti “da je žrtva to tražila, da je ona kriva ili da laže o zločinu”. Kakve posljedice to ostavlja na preživjele

Potpuna priča o silovanju počinjenom tokom rata u Bosni i Hercegovini je jedna od onih koje će, čini se, zauvijek ostati neispričane. Iako se procjenjuje da je oko 20.000 žena i muškaraca silovano ili seksualno zlostavljano tokom rata od 1992. do 1995. godine, tih slučajeva je, vjerovatno, još više jer brojne preživjele žrtve nikada nisu i neće prijaviti zločin – ponajviše zbog straha od osude društva i nepovjerenja da će ostvariti pravdu i naknade.

Razgovor sa Midhetom Kaloper gledajte večeras u emisiji Izvan okvira od 20 sati, samo na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!