“Žene trebaju da snose najveću odgovornost za ovo što nam se dešava”

Nekadašnja državna parlamentarka, sada direktorica Akademije za žene, Maja Gasal - Vražalica analizirala je dosadašnji tok predizborne kampanje koja je počela drugog septembra.

Kada su u pitanju slogani kojim nas političke partije motiviraju na glasanje drugog oktobra, Gasal – Vražalica postavlja jednostavno pitanje – gdje je nestala mašta?

“Ja ne mogu da shvatim šta nama poručuju sa sloganom ‘da svane dan’. Da li je ovdje mrak? Ako jeste – gdje su oni u tom mraku bili sve vrijeme? Nadalje, šta znači ‘pametna BiH’ – jesmo li sada glupi, ali trebamo početi pametno glasati? Ako oni ne pređu izborni prag, da li će nam time poručiti da smo stvarno glupi? Pored slogana ‘za građansku BiH’ neko treba da mi ponudi i kako planira to sprovesti”, priča bivša parlamentarka pesimistično o onome što se nudi građanima Bosne i Hercegovine.

Ni sve krize sa kojima se, ne samo BiH, nego cijeli svijet suočio – nisu donijele poruke drugačije od onih od prije 20 godina.

S obzirom da o trenutnim nedaćama nema mnogo riječi u stranačkim programina, ali i zbog cjelokupne situacije u kampanji, Gasal – Vražalica je, kako kaže, često pred pitanjem da li će uopšte izaći na izbore i iskoristiti svoje građansko pravo.

Gdje su mladi ljudi?

U svemu spomenutom, Gasal-Vražalica se pita gdje su oni mladi koji će odlučno saopštiti da ne žele dalje nositi hipoteke prošlosti.

Oni su ti, ubijeđena je, koji bi starijim kolegama morali nametnuti priču o sadašnjosti.

“Mislim da su oni mladi koji su odlučili ostati ovdje jednostavno odabrali lakši put i asimilirali se na način da su prihvatili narativ koji im lakše obezbjeđuje da uđu u strukture. Možemo se prisjetiti mnogih ljudi koji su se borili da preokrenu situaciju, ali su bili odstranjeni iz političke partije, a nije se stvorila nova koja će prihvatiti one koji nose drugačiji narativ”, izjavila je gošća N1.

Kome predviđa pobjedu u utrci za Predsjedništvo BiH?

Dok u slučaju člana Predsjedništava BiH iz reda bošnjačkog naroda predviđa neizvjesnu situaciju, nekadašnja zastupnica Demokratske fronte vjeruje da će iz reda hrvatskog naroda u još jedan mandat biti izabran Željko Komšić. U suprotnom, tvrdi, pobjeda Borjane Krišto, bila bi pirova pobjeda HDZ-a BiH.

“Strategija HDZ-a jeste da izgube. Postavlja se pitanje – ako bi pobijedila Krišto – šta bi HDZ tokom naredne četiri godine pričao HNS-u? Ništa što su zagovarali se nije desilo, a oni ipak izlaze na izbore”, podsjeća sagovornica N1.

Između ostalog, sa direktoricom Akademije za žene razgovarali smo i o nastupima žena u borbi za funkcije. Poseban problem je, naglašava, što je većina žena u BiH zaključila kako je feminizam zapravo ne upućivati kritike ženama za vrijeme kampanje, pa čak i ako griješe u svojim nastupima. Stoga, naglašava: “Neću glasati za ženu samo zato što je žena”.

Žene, zaključila je, trebaju da nose najveću odgovornost za ovo što nam se dešava, upravo iz razloga što su tihe i pasivne, a predstavljaju većinu u društvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad