Žene žrtve rata u BiH bez adekvatnog statusa i sistemskog rješenja

Vijesti 08. dec 202215:19 0 komentara
N1

U 12 gradova širom zemlje obilježen je Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.

U periodu od ‘92. do ‘95. u Bosni i Hercegovini ubijena je 9.901 žena. To je čak 10,31% od ukupnog broja stradalih u ratu i 25% civilnih žrtava rata. Njihovih imena nema na spomenicimma, niti im se na bilo koji način zvanično odaje priznanje. Zbog toga iz Inicijativa Mir sa ženskim licem traže sistemska reješenja za žene žrtve rata, ratne torture i njihove porodice.

“Sistemsko rješenje bi bilo da one imaju potpuno besplatnu pomoć, besplatnu zdravstvenu pomoć, neku naknadu za to što su preživjele u ratu koja neće biti tako ponižavajuće niska. Mogućnost banjskog liječenja koja sada postoji, ali se cijeni od slučaja do slučaja, pa je vrlo malo žrtava ostvarilo svoj status. Nama se žene u naše pravno savjetovalište često obraćaju. Mi njima pružamo i psihološku pomoć i svaku vrstu pravne pomoći, ali to još uvijek nije dovoljno”, kazala je za N1 Lana Jajčević iz Fondacije “Udružene žene” koja je u Banjaluci organizovala akciju podjele info letaka na kojima se nalaze podaci o stradalim ženama u Bosni i Hercegovini.

“Skoro 10 hiljada žena stradalo u toku rata, ali njima nismo digli spomenike, niti smo im odali bilo kakvu počast. Zato Inicijativa Mir sa ženskim licem želi da otrgne od zaborava tih gotovo 10 hiljada žena žrtava rata. Žene su u toku rata dale ogroman doprinos da se rat završi”, rekla je Jajčević.

Ona je istakla i da u oba entiteta postoje zakonske regulative koje tretiraju pitanje civilnih žrtava rata i pitanje žena žrtava ratne torture. Ipak, napominje da su sredstva koja se izdvajaju za davanja ovim kategorijama i njihovim porodicama mala i ponižavajuća.

“U Federaciji Bosne i Hercegovine čini mi se da je to nešto oko 600 KM, kod nas su tako male, naviše iznose ja mislim 140 KM. To je zaista nisko i ponižavajuće. Osim toga, primjena zakona u Republici Srpskoj ističe za dvije godine tako da se Fondacija “Udružene žene” i još neke ženske organizacije iz Republike Srpske zalažu za produženje važenja zakona”, kaže Jajčević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!