Zeničani mirnom šetnjom gradskim ulicama odali počast žrtvama Srebrenice

Vijesti 11. jul 202112:39 0 komentara
FENA/Vehid Begunić

Nekoliko stotina građana Zenice danas je šetalo ulicama tog grada u spomen na 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. Mirna povorka krenula je sa platoa na Trgu Alije Izetbegovića te ispred Spomen-obilježja Kameni spavač, gdje je šetnja i okončana tačno u 12.00 sati.

-Preporod je, dijeljenjem letaka, na kojima smo jasno naglasili da nije samo presuđen genocid za Srebrenicu. Tu griješimo. Genocid je presuđen i za druga područja – Doboj, Kotor Varoš i Prijedor, ali su te presude donijeli drugi sudovi- sudovi u Njemačkoj, Sud Bosne i Hercegovine, odnosno Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju – kazao je vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici i predsjednik Bošanjačke zajednice kulture Zenica Ajdin Huseinspahić.

On je naglasio kako ima još mnogo, mnogo više presuda za genocid, od  one, zvanične, „na koju se pozivamo od 26. februara 2007. godine i koja je samo uključila presudu za Srebrenicu. To je presuda Međunarodnog suda pravde“.

“Gubljenjem saosjećanja vraća nas tamo gdje ne bi smjeli biti”

-Dijeljenjem letaka, na kojima su ove činjenice naznačene i na kojima pozivamo da se genocid ne relativizira, nego da se jasno kaže nad kim je i ko počinio genocid; da uputimo poruku i osvijestimo građane Zenice. Griješimo kada mislimo da trebamo osvještavati druge ljude. Ja mislim da je, danas, vrijeme da se Bošnjaci, polako, osvještavaju. Padamo, zaista, u jednu, rekao bih, sociološku depresiju, jer smo sinoć bili svjedoci, kako mi svjedoče, da je do iza ponoći „treštala muzika“. Mislim da, gubljenjem tog saosjećanja, polako nas vraća tamo gdje ne bi smjeli da budemo – upozorio je Huseinagić.

Predsjednik Asocijacije mladih SDA Zenica i gradski vijećnik te stranke Malik Ejubović, istakao je kako je, unazad već pet godina, Asocijacija samo formalni organizator ovog skupa.

-Posebno smo ponosni što šetnja protiče bez ikakvih političkih, stranačkih konotacija, bez obzira što je formalni organizator podmladak političke partije. Ovo je datum kada se svi trebamo ujediniti oko zajedničke ideje sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici- istakao je Ejubović.

“Čuvanje od zaborava”

Ovo je dan kada, kako je dodao, treba prisjetiti i žrtava genocida koji je „kontinuirano vršen od 1992.-1995. godine i na drugim mjestima u BiH, ali koji je svoju, nesretnu kulminaciju doživio tog jula 1995. godine“.

-Motiv je samo jedan: Čuvanje od zaborava i čuvanje tradicije kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i, generalno, genocid u Republici BiH i odavanje počasti ispred svih građana koji, na današnji dan, nisu u mogućnosti da prisustvuju dženazi u Potočarima – kazao je Ejubović.

Civilna zaštita Grada Zenica, tačno u 12.00 sati, emitovala je zvučni signal za prestanak opasnosti- jednoličnim tonom u trajanju od 60 sekundi, čime je također odana počast srebreničkim žrtvama u Zenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!