Zenički rudari nastavljaju štrajk glađu

Vijesti 11. feb 202108:40 0 komentara
Fena

Osamnaest rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ), koji su sinoć u 18 sati stupili u štrajk glađu, odlučni su da istraju u svojim zahtjevima - potvrdio je predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Izudin Spahijaj.

Ističe kako će nastaviti štrajk glađu sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno do deblokade računa i penzionisanja 36 njihovih kolega, koji su tokom prošle godine dobili rješenja za penzionisanje, ali zbog neuplaćivanja doprinosa ne mogu ostvariti svoja prava.

Kako poručuju, neće ovog puta pristati samo na jednodnevnu deblokadu računa, kako bi njima i kolegama iz Breze bile isplaćene plaće.

“Od prijedloga koji je bio prošli mjesec nema ništa. Opet će za 15 dana ponovo ovdje biti sakupljanje. Mi tražimo da se problem riješi za sva vremena”, rekao je Spahijaj.

Izražava nadu da će im tokom dana neko ponuditi razgovor i rješenje situacije, pogotovo što je za sutra u rudnicima Zenica i Breza najavljen početak generalnog štrajka, a u ostalih pet rudnika iz koncerna jednosatni štrajk upozorenja koji će početi u 7 sati.

“Nadamo se da će doći neko da pregovara. Naši su zahtjevi poznati svima, evo već mjesec dana o tome se priča. Ovaj je problem gorući za rudnike, ne samo za Rudnik Zenica”, poručuje Spahijaj.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!