Žestoke reakcije iz RS-a na izjavu Sattlera, šta je on zapravo rekao

Vijesti 13. jul 202216:45 > 16:45 7 komentara
F.Z./N1

Šef misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler svojim blogom posvećenim genocidu u Srebrenici izazvao je žestoke reakcije kako u Srbiji, tako i u bh. enttietu Republika Srpska.

Potpredsjednica Partije demokratskog progresa Jelena Trivić izjavila je da Sattler treba da se izvini srpskom narodu zbog svoje jučerašnje konstatacije da je “pomirenje uvreda za žrtve”.

“Teško je za povjerovati da bilo ko kaže da je riječ pomirenje uvredljiva za bilo koga, a posebno je zapanjujuće da to govori zvaničnik Evropske unije. Šta bi bilo da je prije više od 70 godina na tlu Evrope ta riječ bila okarakterisana kao uvredljiva”, kazala je Trivić.

Ona je ocijenila da Sattlerov blog, objavljen povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, “obiluje uvredama prema žrtvama”.

“I same riječi da je postavljanje slika ubijenih Srba duž puta u Podrinju provokacija, ružna je uvreda. Da li ste, gospodine Sattler, vidjeli slike ubijene djece? Da li vas oni provociraju? Ili je možda proradila griža savijesti što čitav svijet skoro tri decenije okreće glavu od 3.267 Srba koji su zvjerski ubijani i to najčešće na velike pravoslavne praznike”, navela je Trivić.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić poručila je da nema pravde u BiH ako se ne priznaju sve žrtve ratnih zločina u BiH i ne sankcionišu svi odgovorni za ono što su učinili, te konstatovala da bi šef Delegacije EU u BiH to morao znati.

Majkić je ocijenila neočekivanom, neshvatljivom i krajnje nerazumnom za Evropejca na tako visokoj poziciji da izjavi kako “pomirenje zvuči isprazno ili čak uvredljivo za žrtve”.

“Očekivalo se da Sattler iskoristi ovu priliku da pozove Tužilaštvo BiH da pokrene istrage i podigne optužnice za sve zločine nad Srbima u BiH koji su učinjeni, a o kojima se šuti, ali to se nije dogodilo. Umjesto toga Sattler je poručio da za suživot nema nade. Morat će objasniti do kraja šta to znači”, protumačila je Majkić Sattlerove riječi.

“Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler poslao je lošu poruku o pomirenju, budući da zvanične politike u BiH i zemljama u okruženja treba da mnogo odlučnije rade na ovom pitanju”, izjavila je Srni zamjenica predsjednika Demosa Spomenka Stevanović.

“Opšte poznato je da zemlja koja živi u prošlosti nema ni sadašnjost a kamoli budućnost”, rekla je Stevanović.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić prva je jučer reagovala na izjave Johanna Sattlera.

Sattler je u blogu povodom godišnjice genocida u Srebrenici, između ostalog, napisao da “nakon tolike nehumanosti koja se dogodila u Srebrenici, razumljivo je da riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno, ili čak uvredljivo za žrtve. Ne može se očekivati ni od koga da oprosti genocid. I zaista, bez pravde, punog poštovanja i priznanja zločina, žrtava i ljudskih gubitaka, istinsko pomirenje je nemoguće. Ovo važi za sve zločine počinjene tokom rata, a posebno za genocid u Srebrenici zbog posebnog karaktera zločina”.

Brnabić je, kao i mnogi ostali, izvlačeći iz konteksta izjavu kako je “pomirenje uvredljivo za žrtve” zaključila kako je “ovo istinski zastrašujuće”, te je dodala kako se nada da je “došlo do neke greške”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare