Žestoke reakcije na odluke kosovske vlade: Kurti sprema sukob za kraj septembra

Vijesti 29. jun 202219:43 2 komentara
Aljbin Kurti
Aljbin Kurti (ARMEND NIMANI / AFP)

Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo. Kurtijeva vlada je na sastanku u srijedu odlučila da primjeni istu meru kao i zvanični Beograd, koji ne prihvata lične karte, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamenjuje identifikaciona dokumenta.

Vladin kabinet je usvojio odluku prema kojoj se svakom licu koje putuje iz Srbije na Kosovo sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, na graničnom prelazu da se opremi obrazcem koji privremeno zamijenjuje upotrebu lične karte.

Takođe, prema odluci, vozila sa srpskim registarskim oznakama koja prelaze granice i koja namjeravaju da se kreću na teritoriji Kosova moraju imati naljepnicu postavljenu u dijelu za simbole i državne nazive od 1. avgusta 2022.

Odmah nakon donošenja odluke stigla je žestoka reakcija.

“Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zaprijetio ratom protiv Srba na Kosovu, ” saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom današnjih odluka kosovske vlade.

Odluka institucija u Prištini da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova „KM“, „GL“, „PR“, „UR“ i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana, predstavlja direktni udar na sve Srbe i južno i posebno sjeverno od Ibra, navodi Petković u saopštenju.

Nedopustivo je da na ovakvu pijetnju sukobom i odmazdom predstavnici međunarodne zajednice ćute i prave se nevješti, dok Aljbin Kurti priprema početak velikog sukoba i napad na Srbe za kraj septembra.

Svojim ćutanjem, postaju ditektni saučesnici nove destabilizacije prilika na terenu u režiji Aljbina Kurtija, izazvane novom jednostranom odlikom vlasti u Prištini”, dodao je direktor Kancelarije za KiM u saopštenju.

“Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani i da im se oduzima legitimno stečena imovina i to dobro treba da znaju svi i u Prištini i Briselu”, poručio je Petković.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare