Žestoke reakcije na Schmidtovu odluku

Vijesti 20. jul 202222:01 > 22:02 13 komentara
Christian Schmidt (DW)

Nakon što je danas N1 ekskluzivno objavio sadržaj nacrta odluka o nametanju širokih izmjena Izbornog zakona i izmjena Ustava Federacije BiH koje visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, prema posljednjim informacijama planira nametnuti, oglasili su se lideri stranaka SDP-a i Naroda i pravde (NiP) Nermin Nikšić i Elmedin Konaković koji su uputili žestoku kritiku.

Naime, Nikšić je rekao da je nastojao da sinoć ne komentariše špekulacije koje su dolazile do njega o ovoj temi jer, kako je dodao, ni na koji način u njihovom razgovoru Schmidt nije spomenuo da će ova odluka biti donesena naglašavajući da želi saslušati svakoga te da će o tome biti govora naredne sedmice.

“Međutim, prijedlog koji su pravni eksperti iz OHR-a danas predstavili predstavnicima SDP-a i NS, koji je u međuvremenu postao dostupan i javnosti, a za koji su i danas tvrdili da nije konačan prijedlog nego samo jedna od ideja ne dopušta šutnju, ne dopušta podjelu na poziciji i opoziciju, ne dopušta ničije nijemo posmatranje. Mi u SDP-u smo uvijek do sada bili čuvari vrijednosti multetničke Bosne i Hercegovine, slobode i prava svakog čovjeka da se izjašnjava prema svom osjećaju, te ravnopravnosti svih naših građana na području cijele Bosne i Hercegovine. To što smo uvijek bili za civilizirani dijalog, zastupali svoje stavove i nastojali argumentima doći do evropskih demokratskih rješenja nikome ne daje za pravo da misli kako ćemo nijemo posmatrati urušavanje svih civilizacijskih normi i multietičnosti Bosne i Hercegovine”, naglasio je Nikšić.

Dalje dodaje da oko ovih principa sa SDP-om nema cjenkanja i pregovaranja te da od svojih ideala neće odstupiti ni milimetra.

“Spremni smo ih braniti pred svim svjetskim sudovima, pred Evropskim parlamentom, parlamentima demokratskih zemalja, ali još važnije branit ćemo ih svim silama i ovdje u Bosni i Hercegovini, kako u institucijama Bosne i Hercegovine tako i na ulici, protestima zajedno sa svim građanima kojima je stalo do normalne Bosne i Hercegovine. Prijedlog o izmjeni načina biranja delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH za SDP BiH je nazadan, antievropski i neprihvatljiv u svakom smislu. Princip po kojem se kantonima u kojim živi manji broj pripadnika konstitutivnog naroda u odnosu na neki zacrtani prag uskraćuje ustavno pravo da budu izabrani u Dom naroda FBiH je neustavan i pogrešan. Na ovaj način, umjesto da štiti Dejtonski sporazum, što je njihova osnovna zadaća, OHR nagrađuje one koji ga krše. Biće nagrađeni oni koji su ustrajno sprečavali provođenje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma i povratak svih na svoje”, kazao je Nikšić.

Osvrnuo se i na posljedice po manjinske konstitutivne i povratničke zajednice.

“Pošto su ‘uspješno’ spriječili masovniji povratak i zadržali broj pripadnika ‘drugih’ naroda na što manjem broju, oni predstavnici manjinskih konstitutivnih i povratničkih zajednica koji nisu poslušali svoje etno-poglavice i vratili se u svoje ili ostali na svome biće uskraćeni za mogućnost izbora u Dom naroda FBiH. Nagrađeni će biti oni koji su osigurali opstanak etnički ‘čistih’ zajednica. Svi pripadnici konstitutivnih naroda u sredinama u kojim su u manjini, suočeni su sa izglednom šansom da neće moći, u skorijem roku, biti izabrani u Dom naroda. Tako će oni koji su čuvari temeljne bosanskohercegovačke vrednote, njene multietničnosti, biti kažnjeni i onemogućeni da budu birani u Dom naroda, umjesto da se tim zajednicama osigura dodatna podrška i tzv. pozitivna diskriminacija. Posebno naglašavam da bi se uvođenjem praga za ulazak u Dom naroda FBiH direktno prekršile presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, Zornić, Šlaku i Pilav, od kojih svaka nalaže osiguranje mogućnosti svim građanima da budu birani u zakonodavnu vlast, neovisno o njihovom identitetu”, naglasio je Nikšić.

POVEZANE VIJESTI

Navodi da “OHR svojom odlukom praktično osigurava HDZ vlast u idućim godinama, možda i decenijama”.

“Po principu koji se nudi, HDZ BiH će sa nekih 100.000 glasova imati punu kontrolu nad političkim procesima u FBiH, dok npr. stranke koje su okupljene oko ujedinjene opozicije niti sa svojih 500.000 glasova nemaju garanciju bilo kakvog utjecaja i kontrole procesa u zakonodavnoj vlasti. Ako se ovo zove evropskom praksom, onda molim OHR da nam pokaže gdje to još u EU ima princip prema kojem se stranci sa pet puta manje glasova nudi veće garancije za učešće u vlasti od stranke ili grupe koja uživa podršku višestruko većeg broja glasača? Svojim prijedlogom OHR nagrađuje one koji blokiraju Federaciju BiH već godinama, a kažnjava konstruktivne opcije, poput SDP-a, koji je 2014. svojim glasovima deblokirao formiranje vlasti u ovom entitetu”, konstatovao je Nikšić.

Podsjetio je da su osnovni princip i smisao postojanja SDP-a BiH je jačanje pluralnosti i multietničnosti Bosne i Hercrgovine.

“Mi smo čuvari tih principa već 113 godina i bit ćemo dok postojimo. Ponuđenim rješenjem, takva Bosna i Hercegovina se ubija. Mi to nećemo dozvoliti i svim sredstvima ćemo se suprotstaviti nametanju retrogradnog rješenja. Ovo smo jasno rekli i na današnjem sastanku. Mi se ponosimo činjenicom da su građani prevazišli etničke barijere i da glasaju za kandidate SDP-a BiH i drugih stranaka različite etničke pripadnosti od njihove. Biraju ljude koje cijene, a ne Bošnjake, Hrvate ili Srbe. To je pozitivna praksa koja pokazuje da građani nadilaze etničke podjele. To je princip koji treba isticati, a ne kazniti. SDP BiH će se boriti da glas Bosne i Hercegovine bude što jači, da glas svakog glasača vrijedi jednako. Podjele ne prihvatamo, za nas je svaki naš čovjek jednak, uvijek ćemo se zalagati da svako može biti ponosni pripadnik svoga naroda, ali još ponosniji Bosanac i Hercegovac i taj princip nikada nećemo izdati”, poručio je Nikšić.

Elmedin Konaković je također konstatovao da je OHR ovakvim nacrtom odluka nagradio one koji su, kako kaže, etnički čistili prostor u kojem žive.

“Bilo kakva odluka u pravcu uvođenja cenzusa za izbor delegata u Dom naroda PFBiH nagrada je za sve one koji su etnički čistili prostor u kojem žive. 1, 3, 5 ili neki drugi procenat potpuno je svejedno, prestrašno zvuči! Cementira postojeće stanje i šalje poruku da se etničke grupe dodatno homogeniziraju na prostoru na kojem žive, da se sa drugim grupama ne miješaju. Apelujemo na zdrav razum visokog predstavnika, nemojte to raditi Bosni i Hercegovini!”, zaključio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare