Zetra se sprema za masovnu vakcinaciju, niko ne zna kada će ona početi

Vijesti 14. apr 202118:54 0 komentara

Teško je sabrati broj oboljelih od koronavirusa, no lakše ide sabiranje pristiglih vakcina u BIH. U KS trenutno raspolažu sa 10.000 doniranih iz Srbije, namjenjene su osobama iz gerentoloških centara i Domova za starije. Kada će početi masovna imunizacija ne svih građana to se ne zna. Građani kažu: Ražanj je spreman, zec je u šumi!

U toku su radovi na preuređenju sarajevske dvorane Zetra. Postavljaju se podovi. U petak počinje postavljanje 30 vakcinalnih punktova. Iako termin početka masovne vakcinacije još nije poznat, radi se kao da će vakcine sutra doći.

“Biće pet administratora koji će vršiti trijažu, putem mobitela, što manje papira, da sve bude digitalizirano da nam se ne stvaraju čepovi, gužve. Gospoda koja radi na toj implementaciji je radila i u Republici Srbiji tako da imaju iskustva”, pojasnio je Ademir Spahić, glavni medicinski tehničar JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

S ovim kapacitetima u Zetri bi se dnevno moglo vakcinisati 8.000 osoba. U ovoj fazi vakcinacije prioritet će biti osobe starije od 75 godina.

Zetra se sprema za masovnu imunizaciju

Tehnički-operativno Zetra je spremna za masovnu vakcinaciju. No, postavlja se pitanje može li se govoriti o masovnoj imunizaciji ako još uvijek nisu imunizirani ljekari, njih 2.000 u KS, vakcinisano je pola, ili starije osobe iz gerentoloških i domova za starije osobe.

VEZANE VIJESTI

Trenutno je u KS za vakcinu prijavljeno 58.504 osoba svih dobnih skupina.

Niko ne zna kada će ona početi

“Ozbiljna imunizacija podrazumjeva ozbiljnu količinu vakcina. To je prema našoj procjeni 200-250.000, s obzirom da Sarajevo ima 420.000 stanovnika, ostarijih od 65 godina. Ozbiljna treća faza podrazumjeva od 250-300.000 vakcina i mi nažalost nemamo te vakcine u najavi”, rekao je Arman Šarkić, glasnogovornik Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

“Ražanj smo napravili, a zec je u šumi” – kažu građani. Ne nadaju se da će brzo doći njihov red.

“Ovo je sramota, katastrofa, njih baš briga za nas”;

“Ne možemo se mi pobrinuti sami za sebe ako se oni ne pobrinu za nas”;

“Ma ja nikad neću doći na red, a neće možda doći ni vakcine”;

“”Doći će nekada, insallah.”

A dok ne dođu, građanima ne preostaju ništa drugo nego pridržavati se mjera koje, kako kažu nadležni, daju rezultate.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!