U ZHK krenuli u nabavku vakcine: Umjesto da čekamo skrštenih ruku…

Vijesti 26. jan 202112:35 > 12:46 3 komentara
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić govorila je za N1 o nabavci vakcine protiv koronavirusa za komercijalno vakcinisanje u tom bh. kantonu te nam je rekla da su se oni odlučili napraviti korak naprijed, odnosno da "ne bi sjedili skrštenih ruku kao ostatak Bosne i Hercegovine".

Dok se čeka nabavka vakcina protiv Covida-19 u BiH, putem nadležnih institucija, u cijelu priču uključio se i privatni sektor.

Kako je za N1 potvrdila direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić, jedna veledrogerija iz Posušja pokrenula je postupak nabavke ruske vakcine Sputnik V u svrhu komercijalnog vakcinisanja građana.

“Zavod za javno zdravstvo županije Zapadnohercegovačke je putem svih svojih domova zdravlja i Zavoda direktno otvorio brojeve telefona gdje ljudi mogu ostaviti svoje podatke, odnosno svi oni koji se žele cijepiti kad vakcina stigne. Umjesto da čekamo skrštenih ruku kao ostatak, potrudili smo se napraviti korak naprijed”, naglasila je Jurić za N1.

Prema njenim saznanjima, u ovom slučaju čeka se završetak administrativnih procedura u Agenciji za lijekove BiH. Kako je naglasila direktorica Jurić, Zavod za javno zdravstvo ne nabavlja vakcinu, vakcinacija će biti komercijalna, građani će plaćati vakcinu, ali usluga davanja vakcine biće besplatna u Zavodu i domovima zdravlja. Interes građana u Hercegovini je veliki, a zainteresovanih ima i u Kantonu Sarajevo, te nekim drugim kantonima.

“Uvidom u službenu evidenciju ove agencije, obavještavam vas da se Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne I Hercegovine još uvijek niko nije obratio zahtjevom za davanje dozvole za stavljanje u promet vakcine protiv Covid-19”, naveli su iz Agencije za lijekove BiH na upit N1.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare