Zijad Bećirović: Ambijent je nepovoljan da se donosi novi Izborni zakon

Novi dan 09. dec 202109:31 > 11:35 1 komentar
N1

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog Insituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES, za N1 je komentarisao stav nove vlasti Njemačke prema zemljama Zapadnog Balkana, posjetu Gabriela Escobara BiH, te incijativu vlasti Velike Britanije, kazavši da se situacija na Zapadnom Balkanu mora rješavati u paketu.

Govoreći o politici bivše njemačke kancelarke Angele Merkel prema Zapadnom Balkanu, Bećirović tvrdi da je ona imala negativnu ulogu.

“Merkel je napravila barijeru što se tiče proširenja na Zapadni Balkan. Njoj su bile mnogo važnije neke druge stvari, krhki mir i prividna stabilnost, nego da pokrene procese približavanja država Zapadnog Balkana”, istakao je.

Očekivanja od nove njemačke vlade

Smatra da se mogu očekivati promjene od nove njemačke vlade.

“To je najavljeno u programu nove garniture vlasti. Iako je SPD bio do sada u vladi, imamo i Zelene koji predstavljaju osvježenje i Liberale”, kazao je.

Komentarišući posjetu Gabriela Escobara, Bećirović kaže da se pokušava skrenuti pažnja političara da budu konstruktivni.

“Svaki dolazak Escobara je sužavanje koncentričnih krugova oko političkih struktura i pokušava se izbuditi političko rješenje. Mislim da u ovom slučaju kada se radi o Izbornom zakonu, da je vrlo nepovoljan ambijent da se donosi jedan takav zakon u izbornoj godini. Pogotovo što se ovdje ne insistira na temeljitim ustavnim promjenama iz kojih bi se izvukao i normalan Izborni zakon, a ne samo izborni zakon koji bi omogućio da se jedan čovjek izabere u Predsjedništvo BiH i da neki naprave kozmetičke promjene u Domu naroda”, kazao je.

Rebrendiranje Velike Britanije

Bećirović je govorio i o incijativi britanskog parlamenta o stanju u BiH, kazavši da je važno raditi sa Vladom Velike Britanije.

“Pokušavaju da rebrendiraju Veliku Britaniju kao zemlju koja više nije članica EU. Oni sada vode svoju politiku samostalno i pokušavaju se pozicionirati na Balkanu, a ovdje su najvažniji BiH i Kosovo”, pojasnio je, te istakao:

“Situacija na Zapadnom Balkanu mora se rješavati u paketu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare