Zima stigla, čime će nas političari “ložiti”: Za pelet treba 1.200 KM mjesečno

Vijesti 19. sep 202219:02 2 komentara
N1

Ostalo je još manje od mjesec dana do zvaničnog početka grijne sezone. I dok se kampanja zahuktava a vani biva sve hladnije, građani još uvijek ne znaju kako će ugrijati svoje domove u narednom periodu i čime će platiti ogrev.

Hladno je bilo danas u Sarajevu a dnevne temperature nagovještavaju dolazak grijne sezone. Jedna vreća peleta jutros je plaćena 13.30 KM a jednom domaćinstvu tokom dana kada su minusi, potrebne su dvije do tri ovakve vreće. To znači da će za grijanje peletom troškovi iznositi do 40 KM dnevno odnosno do 1200 KM mjesečno.

“Vreću sam prošle godine plaćao i ispod 4KM”, kaže nam jedan stanovnik sarajevskog naselja Boljakov potok.

“Solidarišemo se uvijek u komšiluku pa za one najugroženije damo po dvadeset, trideset maraka, sakupimo koliko možemo da se ni oni ne mrznu. Mada, niko ove sezone ne zna da li će i za svoju kuću dovoljno imati”, požalio nam se.

Slične probleme dijele i ostali mještani naselja Boljakov potok.

“Uzeo sam količinu od 4 tone. Plaćao sam po 550 KM po toni, bez prevoza. Sa prevozom oko 570 KM. Cijena peleta 2019. bila je 280 KM. Ove godine sam uspio u junu da kupim za 550 i to vjerujte po akcijskoj cijeni. Neću moći taj iznos osigurati za narednu sezonu, moraću se grijati na neki drugi energent”, naglasio nam je zabrinuti Sarajlija.

Dosta ih je koji još uvijek ne znaju kako će se grijati.

“Na pelet valjda. Imam nešto, ako mognem kupiću još malo… imam jednu tonu, trebaju mi još dvije”, pojasnio nam je sagovornik.

Neki će se osloniti na drva.

“Ja sam nešto nabavio drva po vrlo visokim cijenama. Ima tu od 150 KM iscjepana, ima od 120 neiscjepana… ispadnu drva nenormalno skupa. Ne znam koliko mi može biti, imam otprilike 10 metara, mislim da mi ne može biti do marta, a loži se do maja… možda kasnije da kupim opet koji metar, džaba je, mora se. Imam tu i alternativu, kupio sam klimu ako mi nestane drva da mogu upaliti, imam nepokretnu majku, da se ona ne bi smrznula, starom insanu malo fali da se prehladi”, ispričao nam je mještanin.

Opširnije u priči Ivane Erić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare