Zimske službe u Sarajevu u punom pogonu

Vijesti 30. nov 202109:14 0 komentara
N1 (Ilustracija)

Ekipe Zimskih službi KJKP "Rad" i "Park" su na terenu i nastavljaju sa čišćenjem snijega koji je od jučer napadao u Sarajevu.

Kako su saopćili iz KJKP “Rad”, na terenu se nalazi 49 vozila koja su angažovana na čišćenju ulica, te 110 radnika koji ručno čiste pješačke prostore – trotoare i druge javne površine koje koriste pješaci. Mirza Ramić, glasnogovornik preduzeća “Rad” istakao je da je noćas bilo agažovano 60 radnika na čišćenju stepeništa, prilaza značajnim objektima.

“Ekipe su počele čišćenje jučer u poslijepodnevnim satima kada je počeo padati prvi snijeg i vršeno je čišćenje saobraćajnica prvog i drugog prioriteta. Ekipe su radile i tokom noći, a jutros se kreće sa aktivnostima na čišćenju trećeg i četvrtog prioriteta. Shodno vremenskim prilikama u narednom periodu jer se najavljuju niske temperature radit će se na na posipanju saobraćajnica kako se ne bi stvarala poledica”, naveo je Ramić.

Ramić je istakao da KJKP Rad ima potpisane ugovore sa četiri gradske općine kada je u pitanju održavanje saobraćajnica od općinskog značaja, te napomenuo da održavanje pješačkih prostora, mostova, stepeništa na području Općine Novi Grad održava drugo preduzeće, a KJKP Rad je zadužen samo za saobraćajnice.

“Potpisan je i ugovor sa Direkcijom za ceste kada je u pitanju održavanje saobraćajnica od kantonalnog značaja na području četiri gradske općine”, dodao je.

Iz preduzeća Park su istakli da su njihove ekipe također cijelu noć bile na terenu i tokom snježnih padavina radila na zaštiti krošnji mladih stabala, ukrasnog grmlja i drugog dendro materijala u sedam općina Kantona Sarajevo.

Prema riječima Aldijane Hamze, glasnogovornice preduzeća “Park”, od ranih jutarnjih sati nakon što je izvršena zaštita stabala, radi se intenzivno na ručnom i mašinskom čišćenju snijega sa parkovskih staza, prolaza, stepeništa, platoa koji prolaze ili se nalaze u sklopu zelenih površina u nadležnosti tog preduzeća.

“Težak i mokar snijeg izazvao je u Velikom i Malom parku štetu na dijelovima krošnji dva velika stabla. Intervenisala je i ekipa ‘Parka’ za uklanjanje i sječu obrušene drvne mase, a staze kroz ova dva parka sada su prohodne”, kazala je Hamza dodavši kako na drugim zelenim površinama do sada nije zabilježena šteta na stablima i drugom zelenilu.

Iz preduzeća “Park” su apelovali na građane da vode računa o mjestima kojima se kreću, da to nije u blizini velikih i starih stabala te naglasili da to svakako važi i za parkiranje automobila s posebnim akcentom vozačima da vozilima ne blokiraju prilaze parkovima i zelenim površinama kako bi mehanizacija i radnici “Parka” moglu neometano vršiti svoje aktivnosti.

Inače pri zimskoj službi preduzeća Park formiran je i operativni tim koji će biti konstantno u pripravnosti i vršiti koordinaciju rada timova na području Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Vogošće i Trnova. U operativni tim uključena je i Služba komunalnih redara koja će intenzivnim nadzorom na terenu pratiti provedbu zakonskih odredbi te postupanje privrednih subjekata i fizičkih osoba u toku snježnih padavina, formiranja ledenica i slično.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!