Zlatan Begić: Hajde Mile, raspiši ga, da odigramo to drugo poluvrijeme

Vijesti 11. mar 202106:59 > 08:02 23 komentara
NSRS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je jučer u Banjaluci zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. Uvojena je i informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Među zaključcima je i onaj koji govori o mogućnosti "mirnog razlaza". Uslijedile su mnogobrojne reakcije iz Bosne i Hercegovine, ali i međunarodne zajednice.

Reagovao je i Zlatan Begić, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Tuzli i zvaničnik Demokratske fronte.

“Čovjek koji konstantno izaziva krize i ugrožava mir bi morao biti smijenjen i izolovan. Inače, u stanju napetosti i stalnih prijetnji referendumom, ovim, onim – ko zna šta sve može da se desi… Na koncu, dosta više prijetnji! Sve ste blokirali, institucije se gase, a vi biste se igrali vladara! U svijetu je do sada provedeno preko 1500 referenduma, pri čemu je u nekim slučajevima – još od doba Napoleona pa sve do nacističke Njemačke, referendum znao poslužiti i kao osnovno sredstvo autokratskih totalitarnih režima. U nacističkoj Njemačkoj, primjera radi, demokratski izbori na kojima bi prethodna vlada mogla izgubiti vlast nisu postojali. Održavani su periodični plebisciti, bez učešća opozicije, s potpuno jednostranom propagandom, bez tajnosti glasanja i gdje bi negativan glas dat vladajućoj partiji povukao sankciju. U tom smislu, od samog početka nije bilo mogućnosti da se demokratskim putem ‘odozdo’ smijeni Hitlerova vlast (vidi o tome: Toplak, Referendum: prednosti i nedostaci, Političke analize, Vol. 4, No. 14, 2013; str. 44). U okolnostima gdje takav – totalitarni režim, tek treba da se etablira i da zamijeni na pravu zasnovan poredak, pri čemu nosioci ideologije totalitarnog režima koji treba tek da se uspostavi unaprijed računaju na nasilje i narušavanje principa vladavine prava i ustavne vladavine, manipulacija mehanizmima neposredne demokratije (referendum, plebiscit) treba da posluži opravdanju nelegalnih akata s kojima se obavezno i unaprijed računa…”, naveo je Begić.

Zlatan Begić: Hajde Mile, raspiši ga, da odigramo to drugo poluvrijemeČovjek koji konstantno izaziva krize i ugrožava…

Posted by Demokratska fronta Bosna i Hercegovina on Wednesday, March 10, 2021

Klubovi poslanika SNSD-a, Demosa, SP, NDP-NPS i US utvrdili su zaključke, prema kojima Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i “obavijestiće strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma… posebno s prijedlogom da se ukine visoki predstavnik i preispitaju odluke visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare