Zlatar: Živimo u vanrednom pravnom stanju

Vijesti 28. nov 202209:43 0 komentara
N1

O strateškim političkim pravcima, državotvornim interesima, ali i ličnim afinitetima i ambicijama predstavnika političkih stranaka i izabranih zastupnika koji bi trebali činiti vlast na državnom nivou za Novi dan govorio je Emir Zlatar - generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Sutra je potpisivanje sporazuma Osmorke i HDZ-a. Zlatar kaže da nije vidio konačnu verziju sporazuma, ali napominje radi se o općem dokumentu.

“Sporazum je trebao da bude parafiran, pa je odgođen i parafiran je. O čemu se radi saznat ćemo narednih dana“, rekao je Zlatar.

Još uvijek se ne zna hoće li Pokret za državu isporučiti četvrtom delegata SNSD-u.

“Kao Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca mi smo reagirali. Niko ne bi trebao da ima, ni bi trebalo da se dozvoli bilo kome ni SNSD-u ni, ali ni u drugom bloku, koji naravno u ovoj situaciji nema tu mogućnost da ima četiri delegata, jer ima dvotrećinsku većinu u Domu naroda u državnom parlamentu. I u tom kontekstu treba posmatrati ta četiri kandidata”, naveo je on.

Od potpisivanja Dejtonskom mirovnog sporazuma, dodaje Zlatar, mi živimo u jednom vanrednom pravnom stanju, jednom nepostojećem ustavno-pravnom okviru.

“Dvadeset i sedam godina onemogućavanja BiH da razvije svoje kapacitete, prije svega ostvarivanja prava svih građana, od zdravstva, kulture, obrazovanja, poljoprivrede, ekonomije… ne izgleda mi da se ta prava mogu unificirati  ili propisati na jedan unikatan način na prostoru čitave BiH”, rekao je Zlatar.

Kako je poznato, BiH je dobila preporuku za kandidatski status i Zlatar kaže da je sama najava bila primljena sa iznenađenjem.

“Sa ovakvim ustavno-pravnim uređenjem, nema govora da BiH može ići u bilo kakve integracije na načine neprovođenja evropskih presuda za ljudska prava, i o kakvom ozbiljnom pristupu BiH u EU da mi pričamo”, zaključio je Zlatar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!