Zlatko Miletić u Pressingu: Oni su jači od države

Vijesti 13. jan 202120:43 > 21:35 1 komentar
N1

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i bivši direktor Federalne uprave policije, rekao je večeras u Pressingu da u BiH postoje pojedinci jači od države.

Prema njegovim riječima, takvi pojedinci imaju političku moć koju koriste, između ostalog, utičući na pravosuđe koji ih ne procesuira.

”Očigledno je da ti ljudi koji su ogrezli u kriminal imaju političku moć koju koriste na sudove, tužiteljstva pa i policijske organe i onemogućavaju institucije u Bosni i Hercegovini da naprave pravnu državu. Oni su jači od države, vidi se svaki dan na svakom koraku. Koji god segment uzmete ima neki problem preko kojeg ne možemo preći”, rekao je Miletić na početku razgovora s Amirom Zukićem.

Potom je govorio o aferi respiratori istakavši da je nedavno tražio spisak svih tužitelja iz državnog Tužilaštva s brojem podignutih optužnica. Odgovor, kako je istakao, nije dobio.

”Kada je došlo do afere respiratori, pitao sam tužiteljicu da nam napravi spisak svih predmeta koji su u tom trenutku imali veze s pandemijom i respiratorima i u RS sa onom famoznom bolnicom. To je bilo u petom mjesecu, pitao sam tužiteljicu pošto se hvali svojim rezultatima, tražio sam spisak svih tužitelja da vidimo koliko je ko zaprimio predmeta i podigao optužnica. Nikad mi na ta pitanja Tužiteljstvo nije odgovorilo i vjerovatno nikad neće. Ima tužitelja u zadnjih 15 godina koji nisu podigli nijednu optužnicu. Ima i dobrih tužitelja, ali ne mogu doći do predmeta o krupnim ribama”, istakao je on.

Miletić je komentarisao i ostale aktuelnosti, aferu ikona, dvostruko ubistvo u Zenici i okolnosti koje su pratile ovaj događaj.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare