Zločini u Bijeljini: Ubijene su 22 osobe, među njima dvoje djece od 6 i 9 godina

Vijesti 03. dec 202119:03 0 komentara
N1

Sedam osoba je uhićeno zbog stravičnih zločina u Bijeljini tijekom 1992. godine. Osumnjičeni su pripadnici policijskih struktura Republike Srpske, među kojima su i osumnjičeni za izravno počinjenje tih zločina. Riječ je o ubojstvu 22 Bošnjaka, među kojima su bili žene i djeca.

Uhapšen je Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske. Sarić bi se opet mogao naći pred Sudom BiH, pred kojim je prethodno oslobođen krivice za genocid i ratne zločine u Sarajevu. Uhapšeni su, navodi Detektor: Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti Bijeljina. Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Šimić, pripadnici Interventnog voda SJB, Ljubo Marković i Slavenko Kovačević, pripadnici Specijalnog voda MUP-a RS, tzv. Pahuljice.

“Osumnjičeni se terete da su kao pripadnici policijskih struktura policije RS sudjelovali u ubojstvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žene a koji su ubijeni u mjestu Balatun kod Bijeljine. Među osumnjičenima koji su lišeni slobode su i osobe koje se terete za izravno sudjelovanje u egzekucijama žrtava”, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Ubijena 22 člana tri porodice

Dvadeset i dva člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić izvedeni su iz četiri kuće u bijeljinskom naselju Bukreš, u noći 24., 25. septembra ‘92. Među njima, ponavljamo, sedmero djece, osam žena, starijih od 60 godina. Odvedeni su na obalu Drine u selo Balatun. Brutalno ubijeni, a njihova tijela bačena u rijeku. Amir Hadžisalihović, brat ubijene Amire Sarajlić, godina je tragao za posmrtnim ostacima. Pronašao ih je, godinama kasnije, pod NN oznakama na groblju u Sremskoj Mitrovici.

“Jako sam iznenađen, a ujedno ako mogu nažalost reći i sretan što će odgovarati ti zločinci koji su to mogli napraviti, da dijete od šest i devet godina svirepo ubiju. Ubijeni su mi tada sestra, zet, prijatelj, prija i dvoje djece njihove maloljetne od porodice Sarajlića”, rekao je Amir Hadžisalihović, brat ubijene Amire Sarajlić.

“O ubistvu se znalo godinama”

Pahuljce su tih dana harale po Bijeljini, prisjeća se novinar Jusuf Trbić. Počinili su, tvrdi, brojne zločine, pod komandom Miće Stanišića, ministra policije i njegova zamjenika Tome Kovača. Stanišić je u Hagu oslobođen krivice za ovaj zločin. O ubistvu 22 Bošnjaka sve se, kaže Trbić znalo godinama, no nadležni nisu reagovali.

“Ti podaci se mogu naći i u mojoj knjizi ‘Majstori mraka’ koja je izašla 2007. godine sa imenima ljudi koji su u tome učestvovali. Dakle, ako smo mi kao obični građani mogli doći do tih podataka, čudno je da Tužilaštvo nije, ali eto moram pozdraviti ovu akciju. To je prvo hapšenje ove vrste u Bijeljini u kojem je izvršeno mnogo zločina”, rekao je Trbić.

Tužilaštvo BiH, po čijem nalogu je sedmorka i uhapšena, nakon što sasluša svakog od osumnjičenih će odlučiti o eventualnim mjerama zabrane ili pritvora, o čemu će na koncu odlučivati Sud BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!