Zloupotreba kampanje: Dodik obišao radove na rekonstrukciji studentskog centra

Vijesti 13. sep 202219:26 1 komentar
N1

Dok čeka da sjedne u skupštinske klupe, podsjetio se studentskih. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD), sa saradnicima i funkcionerima svoje stranke SNSD, obišao je radove na rekonstrukciji studentskog centra Nikola Tesla.

Akademci zadovoljni besplatnim smještajem i obećanjima.

“U privatnom smještaju će morati da plaćaju 250-300 KM sa režijama , dok će ovdje moći besplatno da žive. To je jedan veliki motiv za sve studente da redovno pohađaju nastavu”, kazao je Marko Ćutko, predstavnik studenata SC Nikola Tesla.

“Želim da se zahvalim srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, Vladi RS, direktoru SC Nikola Tesla”, kazao je Vladan Gačić, potpredsjednik Unije studenata.

Uz zahvalnost i priznanja: raniji uslovi nisu bili dovoljno dobri.

“Ranije studenti boravili u nešto lošijim uslovima, jer je osam studenata koristilo jedan toalet. Sada će biti potpuno nove sobe, renovirane”, kazao je Dragoslav Topić, direktor SC NIkola Tesla (SNSD).

Zadovoljan radovima, lider SNSD-a Milorad Dodik radnike je nagradio sa 50 KM. Možda za kafu, a ručak u menzi kušala je cijela delegacija.

“Tri obroka, tri marke dnevno”, kazao je Dodik.

U inflaciji – studentima prihvatljivo, u kampanji – političarima bitno za istaći. Iz studentskih u skupštinske klupe, Dodik će već sutra.Traži da ga 2/3 većina podrži u odbijanju agremana njemačkom ambasadoru.

“Njemačka politika se poslije odlaska bivšeg kancelara Angele Merkel poptuno promijenila i postala je u BiH promuslimanska i pokušava da redizajnira politički sistem BiH putem rezolucije koju su usvojili u Bundestagu u kojoj se traži da se BiH organizuje bez entiteta. To je udarac na naše vitalne interese. Bez opozicije ne može biti uskraćen agreman novom njemačkom ambasadoru u BiH. Važno je da narod vidi ko to želi. Vidjećemo ko će otići, ko neće glasati”, kazao je Dodik.

Po mnogim ocjenama sutrašnja sjednica je zamka i za opoziciju, ali i vrebanje iz prikrajka za kr pne državne teme.Nakon glasanja o “agremanu” na 34.Posebnoj, uslijediće 35.Posebna NSRS na kojoj će se naći set zakona, od Zakona o obaveznoj zdravstvenom osiguranju, kojim se recimo uvodi besplatni prenatalni test ili omogućava pratnja roditelja u bolnici djeci do 15 godina. Ono što dvadeset godina nije riješeno sada se definiše i to Zakonom o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, ali i izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

“Možete da donosite šta hoćete, da se slikate, da vrištite, organizujete jazz festival, ali ovo je imovina RS i to se neće promijeniti”, ističe Dodik.

A hoće li šta u izbornoj kampanji promijeniti nametnute odredbe izbornog zakona? Je li funkcionerska kampanja kažnjiva, zloupotrebljavaju li se javni resursi, CIK će da odlučuje.

A oni koji rade monitoring pod lupom već imaju:

“Te neke specifične situacije, kada se koriste prostorije, komunikacijski kanali, događaji, da se specifično promoviše stranka”, kazala je Ivana Korajlić, direktorica Transparency International BiH.

Ta ponašanja nisu ekskluzivitet, a evidentirana su kod većine stranaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare