Zloupotreba kampanje: Svečano otvorili kliniku koja već radi!

Vijesti 16. sep 202220:37 0 komentara

Fabrika za proizvodnju ništa već duži niz godina je ponos opštine u Niodaklevcima. To je rečenica iz kultnih Nadrealista koji su očito predvidjeli niz projekata od “opšteg značaja” pred kojima je nužno presjeći vrpcu. Tako smo imali svečano otvaranje trotoara, kontejnera, benzinske pumpe, a ovaj mjesec čak i lifta. Veliki projekti kulminiraju po tradiciji, dakle već duži niz godina, u predizbornom septembru.

Vrijeme je završetka velikih projekata, ali i zloupotreba položaja. Ima li zloupotrebe u sličnim aktivnostima političara u sred kampanje? Npr. u svečanom otvaranju klinike koja već radi?

Što je slučaj kojem smo prethodnog vikenda svjedočili u Banjaluci, kada je otvorena Kardiohirurgija na kojoj je već operisano više od 40 pacijenata.

“Izvolte, imate vijest dana. Ova vijest dana se nalazi 50 metara od nas. Ako vi ne možete i vaša uredništva da sondiraju prioritete, doviđenja prijatno. Hvala vam puno”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD).

A priorietno je, čini se, bilo i uporediti sopstveni, sa radom političkih protivnika, pa na događaju koji navodno nije političkog karaktera, ipak uputiti političku poruku.

“U isto vrijeme smo krenuli mi da gradimo kardiohirurgiju, a tamo neki neku fontanu u parku. Kao što znate mi smo završili prije kardiohirurgiju nego neki tamo fontanu u parku”, kazao je Vlado Đajić, direktor UKC RS (SNSD).

Koja je takođe svečano otvorena, također usred kampanje, nakon gotovo dvije godine radova. Da prekrate čekanje gradonačelnika, građani zainteresovani za događaj dobili su razglednice s njegovim likom. Ko je sve finansirao i je li u pitanju kampanja?

“Sve je ovdje večeras rađeno upravo od ljudi koji su prijatelji grada i koji su htjeli da snažno podrže ono što radimo”, kazao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke (PDP).

Ko su prijatelji pitanje je na koje do zaključenja priče nije odgovoreno. U vrijeme izborne kampanje, linija između promocije rada određene institucije i institucionalne zloupotrebe posebno je tanka.

“Kroz zakone možemo regulisati dio toga. Stvarne zloupotrebe kao što su ova davanja jednokratnih pomoći iz budžeta. Za sve drugo ja mislim da su birači ti koji jedini mogu dati neke sankcije”, kazala je Jelena Tanasković Mićanović, Koalicija pod lupom.

I tako kazniti one koji rade samo u vrijeme kampanje. Septembar, omiljeni mjesec za presijecanje vrpci pred bilo čim, makar to bio i lift. Oko hiljadu slučajeva otvaranja nekih radova samo u pred kampanji zabilježio je Transparency International.

“Vrijednost započetih radova, kada smo predstavili zadnji presjek bio je negdje oko 850 miliona maraka. Od toga je oko 650 onaj auto-put, sad vidimo da je i ova druga dionica još 200 miliona na to, to još trebamo obračunati”, kazao je Srđan Traljić, Transparency International.

Napraviti računicu u pravilu milionskih obećanja gotovo je nemoguće. Varljiva, koja služe političkoj promociji ove se godine kažnjavaju. Centralna izborna komisija već je zaprimila 16 prijava zbog sumnje na zloupotrebu javnih resursa. Potvrde li se, kandidatima prijete kazne od tri do 15 hiljada maraka, strankama i do 30 hiljada, uz rizik brisanja imena kandidata sa liste i poništenje ovjere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!