Zoran Krešić: Treći entitet relaksirao bi sve odnose

Vijesti 03. feb 202217:05 > 04. feb 2022 17:58
Zoran Krešić (N1)

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, u Danu uživo komentarisao je završene pregovore u vezi sa izmjenama Izbornog zakona u Neumu. Zaključio je da ukoliko uskoro ne dođe do dogovora moguća je daljnja radikalizacija stanja u državi. Također, govorio je i ratnim politikama koje se, kako kaže, provode i danas na svim stranama. Ocijenio je da bi treći entitet relaksirao sve odnose.

N1: Ne smiruju se tenzije u državi, kakav je odgovornost političara?

Krešić: Nažalost, svaka riječ koju izgovore političari prenosi se i na ljude. To se osjeća. Dovoljno je samo zaviriti po profilima na Facebooku i moglo bi se vidjeti da se stalno podižu tenzije.

Šta ste vi shvatili iz današnje sjednice PSBiH? Ima li deblokade institucija?

Svjedočimo jednoj blokadi sa svih strana. Imamo klasičnu blokadu državnih institucija i rekao bih da to ne vodi ničemu. Ovo je i početak izborne kampanje koja traje još od prošle godine.

Nakon pregovora u Neumu mislite li da je realno da će doći do izmjena Izbornog zakona i kako komentarišete pozicije pregovarača?

Imam određene informacija da iz Washingtona i Bruxellesa stižu signali prema “bošnjačkoj opoziciji” da približe stavove, da postignu neku vrstu pregovora. Ali teško je očekivati neki dogovor ako nisi to uradili uz specijalne izaslanike SAD i EU. Bojim se da ćemo ući u još jednu krizu.

Kako su se održali izbori 2018. kada je isto Čović govorio da se to neće dogoditi?

U Mostaru nismo imali 10 godina izbore jer su bile izbrisane odredbe biranja vijećnika. Mi sada imamo izbrisane odredbe za popunjavanje u Dom naroda. Apsolutno vidim analogiju oba ta slučaja.

Smatrate li da trebaju biti redukcije doma naroda na način kako je to u RS?

Mislim da bi to bila katastrofa za odnose u Federaciji. Dom naroda nam daje balans i ne bih se igrao s tim (redukcijom). Ja da sjedim na mjestu pregovarača sa hrvatske strane ne bih apsolutno pregovarao u vezi s tim.

HNS je najavio da će imati odgovor ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona. Šta očekujete da bi to moglo biti?

Teško mi je to reči, to će zavisti od volje izaslanika. Unutar HDZ-a većina sudionika podržava održavanje izbora. Što se tiče drugih stranaka u HNS-u ima različitih razmišljanja. Bojim se da bilo kakvo ponavaljanje epizode sa Komšićem, kojeg mi u Hercegovinu zovemo “Sejdom”, dovest će do daljnje radikalizacije.

HDZ optužuje da nestabilnost u državi izaziva bošnjački unitarizam i srpski separatizam. Ima li ova stranka ikakvu odgovornost za stanje u BiH?

HDZ i HNS prikriveno žele treći entitet, kojeg na žalost nema u Daytonu. Bošnjaci žele unitarnu DRŽAVU, a Srbi nikada nisu glasali za BiH. To su te ratne politike koje se i danas provode.

Šta znači vaša izjava da “na žalost” nema trećeg entitet u Daytonu?

Mislim da bi BiH sa tri entiteta relaksirala sve odnose jer bi Hrvati bili ravnopravni i ne bi se ponavljale ove priče. Više ja vjerujem u građansku državu nego oni koji se time kite.

Govor Dragana Čovića u NSRS u kojem kaže “Trebate čuvati vašu RS” izazvao je buru reakcija. Šta vi mislite o ovom govoru?

Što se tiče samog istupa Čovića – nemam nikakvog problema. Ali, Čović je trebvao (u NSRS) reći da su Hrvati građani drugog reda, to je sličan proces koji se pokušava realizovati u Federaciji. “Čuvajate RS” je teški politIčki gaf. mislim da on sada ne bi ponovio te riječi. Ja da sam na mjestu Čovića sigurno ne bih to izgovorio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad