Zoran Milanović brani Dodika, kritikuje Njemačku i Italiju zbog podrške BiH

Regija 15. jun 202117:30 > 17:37 30 komentara
Zoran Milanović
Zoran Milanović (N1)

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, u utorak je rekao kako su se uvrštenju Dejtonskog sporazuma u deklaraciju NATO saveza protivile neke zapadne države, pri čemu je spomenuo Njemačku i Italiju. Dodao da se bilo kakve promjene u Bosni i Hercegovini ne smiju dogoditi bez Hrvatske i Srbije.

Milanović boravi u Slovačkoj gdje je sudjelovao na forumu GLOBSEC te se sastao sa slovačkom predsjednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

S njima je razgovarao o sjevernoatlantskom sastanku na vrhu u ponedjeljak u Bruxellesu na kojem je Hrvatska, prema riječima predsjednika, tek nakon šest dana inzistiranja uspjela u završnu deklaraciju ubaciti referencu na Dejtonski sporazum.

Zoran Milanović: Netko ima problem sa Daytonom

„To se nije smjelo dogoditi. To je trebalo biti riješeno još prije tjedan dana. Netko se tome protivi, dakle netko ima problema s Daytonom. Želi ga razmontirati”, rekao je Zoran Milanović. Dodao je da “te države istovremeno kritiziraju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja Dejtonskog sporazuma”.

„To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno”, smatra hrvatski predsjednik.

Rekao je da se uvrštenju Daytona u završnu deklaraciju NATO-a protivilo „više država”, Njemačka, Italija, odnosno “niz zapadnih diplomacija”.

„Zapadna Europa je na nekoj toksičnoj razini. To nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel. Naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, osigurava od potresa”.

Zoran Milanović je istaknuo da pregovore o deklaraciji nije vodila njemačka kancelarka nego ministarstvo vanjskih poslova koje „pokriva druga, njemu bliska politička opcija. Dakle ljudi koji su u svojim fantazijama skloni blesavim eksperimentima”.

Aktualni šef njemačke diplomacije je Heiko Maas, član socijaldemokrata koji vladaju u koaliciji s Kršćansko-demokratskom unijom Angele Merkel.

Građanski model BiHzvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala”

Dio zapadnih država za Bosnu i Hercegovinu zagovara građanski model kojim bi se zamijenio dejtonski koncept. Hrvatski predsjednik je dan ranije kazao kako „to zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala”.

„To neka si rade doma. BiH je takva kakva je. Tu je ogromna granica i moramo ju sutra čuvati za Schengen”, rekao je Zoran Milanović.

Naglasio je kako se planovi za BiH ne mogu donositi „ispod radara”. Te da bilo kakve promjene u susjednoj državi moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Dejtonskog sporazuma.

„Zato sam ljudima koji o tome ne znaju puno, jer ih se to ne tiče, njima je to fusnota, a nama ogromna priča, objasnio što je posrijedi po pitanju Daytona i BiH”, istaknuo je Milanović o susretu sa slovačkom kolegicom i poljskim kolegom.

„To se tako radi u diplomaciji, koliko se ja sjećam. Nekad sam bio u diplomaciji i nisam nikad izazvao skandal. Onda sam došao u politiku. Tu morate izazivati skandale da bi vas čuli”, zaključio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare