Zoran Milanović optužio SAD za podrivanje Daytona

Vijesti 07. jun 202215:42 > 16:489 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Uvođenje američkih sankcija predsjedniku entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Marinku Čavari „bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda“ u toj zemlji te ga Hrvatska treba zaštititi, rekao je u utorak predsjednik RH Zoran Milanović.

Američko ministarstvo financija u ponedjeljak je na popis sankcioniranih dužnosnika u Bosni i Hercegovini dodalo dužnosnika tamošnjeg HDZ-a BiH Marinka Čavaru i ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića iz SNSD-a Milorada Dodika s objašnjenjem da su slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH, te potkopavali Dejtonski mirovni sporazum.

Dan kasnije Milanović je priopćenjem to prozvao „bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH“ kojemu Hrvatska „mora pružiti svu potrebnu zaštitu“.

Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Dejtonski sporazum, „politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha tog sporazuma svoje prste imala i još ima i američka diplomacija, s visokim predstavnicima za BiH”, nastavio je hrvatski predsjednik.

„Ako tko brani dejtonski Ustav BiH i istinski demokratske procese – koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti – onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih“, zaključio je Milanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar