Zoranu Tegeltiji fotelja ipak nije izmaknuta

Vijesti 11. jan 202119:20 > 19:21 1 komentar

Zastupnici u državnom Parlamentu nisu podržali smjenu aktuelnog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Za je glasalo 13 zastupnika, protiv je bilo 24, a troje je bilo suzdržano. Ovom zaključku prethodila je burna rasprava. Dok je opozicija oštro kritizirala, kako kažu, nerad ministara, vladajući su stava kako mjesta za poboljšanje ima, ali otići ne žele.

Zoranu Tegetiji fotelja, ipak, nije izmaknuta. Ostaje na čelu Vijeća ministara do daljnjeg, premda se suočio sa kritikama i opozicije, ali i pojedinih članova vladajuće koalicije. Migrantska i ekonomska kriza, blokada europskog puta – sve je to stavljeno kao omča oko vrata Tegeltiji, ali i građanima. Najgori saziv do sada, u glas je ponavljala opozicija.

“Vijeće ministara se ponaša kao neka nevladina organizacija koja posmatra šta se dešava i eventualno kaže neki svoj stav oko toga”, kazao je Saša Magazinović, SDP BiH.

Nije bitan kvantitet, nego kvalitet. Vijeće ministara je radilo brilijantno, ocjena SNSD-ove Sanje Vulić, koja nije ostala bez odgovora suprotnog tabora.

“Ono što ja smatram da je nedostatak Zorana Tegeltije i što je na meti ovih kritičara, jeste što on ne želi biti reality igrač. Ja ću vam navesti samo nekoliko primjera u kojima se Savjet ministara pokazao brilijantnim u svom radu”, kazala je Sanja Vulić, SNSD.

“Gospođica Vulić je poznata po svojim brilijantnim odgovorima i ovo je sigurno jedan od njenih brilijantnih odgovora”, dodao je Nenad Nešić, DNS.

Zoran Tegeltija odslušao je sve kritike i zaključio:

“U ovoj raspravi čuli smo mnogo toga, ponajviše neargumentovanog.”

Pohvalio se dobrim odgovorom na pandemiju. Građani BiH su dobili tretman u bolnicama, a ne u sportskim arenama i kasaranama, kao u nekim drugim zemljama – tvrdi. I to što Brisel zahtjeva usvajanje tri zakona za kandidatski status ove godine, smatra uspjehom ovog saziva. A na kritike da nije u stanju napisati ta tri zakona, uvjerava.

“Da, možemo usvojiti Zakon o javnim nabavkama, tu nema nikakav problem. Kada je u pitanu VSTS postoje potpuno suprotstavljeni stavovi u BiH vezano za Zakon o VSTS-u. A kada je riječ o Zakonu o sukobu interesa mislim da postoji visok stepen saglasnosti u SM, vidjećemo hoće li dobiti podršku u Parlamentu”, kazao je Tegeltija.

Ovaj put je Tegeltija dobio podršku, no ni pojedini koalicijski partneri, poput SDA, ne kriju nezadovoljstvo njegovim rukovođenjem Vijećem ministara. Zbog toga u opoziciji, vjeruju da će jednog dana prevagnuti na njihovu stranu.

“Vidjeli smo da oni više kritikuju Svajet ministara nego mi. Nezadovoljni su dometom, radom”; kazao je Mirko Šarović, SDS.

“Naša procjena je da ovakvim kritičkim odnosom naspram predsjedavajućeg VM, očekuje da se do polovine ove godine se prije svega uozbilji i da se ovo što smo iznijeli kao kritiku nađe na dnevnom redu VM”, kazao je Adil Osmanović (SDA).

Zoran Tegeltija je u obraćanju Parlamentu rekao da želi europsku državu BiH, da je rođen u BiH. To je Adilu Osmanoviću iz SDA poslužilo kao argument da vjeruje da će Tegeltija odraditi posao na europskom putu naše zemlje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare