Zovko za N1 objasnila kakvu kartu BiH je Plenković crtao

Vijesti 18. maj 202213:10 > 15:29 16 komentara
N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković izazvao je burne reakcije nakon što je Željana Zovko, zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu, objavila video na kojem crta kartu BiH i "rješava problem za 10 minuta" Davidu McAllisteru, šefu vanjskopolitičkog odbora EP-a. Zovko je za N1 pojasnila o čemu je tačno bilo riječi i kakvu mapu je ustvari Plenković crtao.

Zovko je naglasila da su “nedobronamjerne priče bošnjačkih botova koji su iz konteksta izvadili priču kada je predsjednik vanjsko-političkog odbora Evropskog parlamenta David McAllister rekao da Plenković nacrta kartu BiH za 15 minuta i ubijedi ljude o podjeli BiH”.

Screenshot

“To je netačno i zlonamjerno. On je to uradio kako bi pokazao gdje se Hrvati nalaze u BiH kao dokaz da je BiH nedjeljiva i nemoguća bez Hrvata u njoj”, kazala je.

O Izbornom zakonu

Na pitanje ima li šanse da se promjeni Izborni zakon BiH prije oktobra, odgovorila je:

“Bila sam svjedokom njegovih napora u pregovorima između lidera Azerbejdžana i Armenije i veliki je diplomata. Svjestan je problema između bošnjačkih i hrvatskih lidera i uz objašnjenje premijera Andreja Plenkovća, zna sve. Na tragu tih sposobnosti će sjesti sa Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem i naći konsenzus, jer smo u delikantnoj situaciji i da imamo sugurnosni problem zbog rata u Ukrajini. Imamo velika očekivanja”.

Komentirajući poziv predsjednika Zorana Milanovića  koji je uputio predstavnicima Hrvata u BiH (HNS i HDZ) da se deklarišu i izjasne da li su za njegov pristup rješavanja ovog problema, kazala je da ono što Milanović govori nema nikakav utjecaj u zemlji koja je nadležna za rješavanje problema – SAD.

“Postoji apsolutni konsenzus o potrebi zajedničke linije odbrane od agresije Rusije. Bošnjačka propaganda je širila imidž da HNS radi pod ruskim utjecajem i da je Čović njihov igrač. Milanović da želi pomoći Hrvatima u BiH napravio bi kontakt sa liderima koji odlučuju u EU, Njemačkom koja osuđuje HDZ zbog toga. Plenković, Radman Grlić i ja radimo napore na međunarodnoj sceni i Plenković koristi svaki minut vremena da diplomatama međunarodnim objasni kompleksnost situacije”, kazala je.

Niko od Hrvata u BiH nema sklonosti prema Rusiji i njihovoj politici

Na pitanje da li je ovdje samo riječ o tome da nema jednakog pristupa ovoj temi između Vlade Hrvatske i predsjednika, budući da su podijeljeni i ne kreiraju zajedničku vanjsku politiku, Zovko je rekla:

“Činjenica da se ovom istom uvjetovanju želi pridružiti predsjedniku Turske Erdoganu i koristiti ucjenu kao polugu za rješavanje problema, i to nije mudar potez. Moramo podržati sve one koji štite svoje granice. Hrvati u BiH ne trebaju biti izloženi takvim podjelama. Erdogan to može tražiti, ali ne mi”.

Govorila je i o “trećem entitetu”.

“Jedina ideja da BiH funkcionira je federalizam, kao Belgija. Prava koja su dobijena u drugim federalnim državama u EU su u skladu sa politikama EU. Milanović nije upoznat sa svim Hrvatima u BiH. Politika HDZ-a je da i ona manjina mora biti zaštićena gdje god bila. Separatizam ne može proći u EU”, zaključila je Zovko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare