Zovko pozdravila održavanje prvog sastanka SAPC-a nakon pet godina

Vijesti 18. jun 202110:26 1 komentar
Europa.eu

Potpredsjednica izaslanstva za BiH i Kosovo Željana Zovko pohvalila napore izaslanstva EU-a i Europske komisije na deblokiranju problema vezanih za provedbu presuda međunarodnih sudova i Ustavnog suda u svezi Izbornog zakona BiH, ustvrdivši kako je to jedan od ključnih zahtjeva za napredak u Bosni i Hercegovini, kao i za organizaciju predstojećih općih izbora.

Iz njezinog ureda podsjećaju kako je Europski parlament bio domaćin drugog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i BiH (SAPC). Članovi europskog izaslanstva za Bosnu i Hercegovinu sastali su se s izaslanstvom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kako bi razmijenili mišljenja o europskoj perspektivi BiH, a posebno o napretku zemlje u 14 ključnih prioriteta.

Migracijske krize

To je prvi sastanak SAPC-a nakon više od pet godina, a nakon određenih strukturalnih problema u oba izaslanstava. Potpredsjednica izaslanstva Europskog parlamenta Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo činjenicom da odbor konačno može nastaviti rad na vraćanju Bosne i Hercegovine na europski put.

Uz to, Zovko je spomenula i pitanje migracijske krize koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu.

“Hrvatska prati situaciju s velikim oprezom jer ima važne obveze u zaštiti europske vanjske granice i pomaže Bosni i Hercegovini u njezinoj graničnoj sigurnosti”,  navela je Zovko.

Također je ukazala na to da uloga Europskog parlamenta nije odlučujuća za dobivanje statusa zemlje kandidatkinje.

“Vijeće nikada neće dodijeliti status kandidata zemlji koja ne osigurava mir unutar svojih granica. Mi u Europskom parlamentu radimo na deblokadi različitih zastoja u regiji, ali možemo donositi samo neobvezujuće rezolucije i djelovati kao facilitator“, napomenula je.

Ljudski kapaciteti

Zovko se naposljetku osvrnula na nedavni politički sporazum o Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA III).

“Kao suizvjestiteljica za ovaj instrument, ponosna sam što smo dogovorili izuzetno velik paket pomoći, vrijedan 14,2 milijarde eura. Europski parlament moći će pratiti kako korisnici provode programe za koje su dobili potporu”, istaknula je Zovko, dodavši da bi sredstva iz instrumenta trebalo koristiti za ulaganje u ljudske kapacitete i mlade, kao i druge reforme koje su uvjet za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare