Zovko u Dubrovniku: Tražimo balans u Izbornom zakonu u BiH

Regija 10. jul 202116:07 > 16:11
Željana Zovko
Željana Zovko (N1)

Na panelu koji je bio posvećen regionu Zapadnog Balkana u Dubrovniku, na forumu koji se održava u tom gradu, govorili su i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i zastupnica u EP Željana Zovko koja je komentarisala Izborni zakon u BiH te kazala kako "tu traže balans".

Trebate obnoviti svoje opredjeljenje prema EU i pro-evropskim politikama. Naravno, trebali biste se 100 posto uskladiti sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Ako je moguće nemojte pristupati bilo kakvim alijansama kada se deklarirate da vam je prioritet pristupanje EU. Naravno, nastavite s reformama jer ih svakako radite za sebe i za svoje građane. I one su dobre bez obzira kada ćete ući u EU. Morate pokazati da ste pouzdani partneri“, istakao je Lajčak u svome obraćanju.

Moramo pronaći balans. Imamo taj dijalog Srbije i Kosova, koji je u pitanju i koji je problem. Kao što je i pitanje Izbornog zakona u BiH. Tu također tražimo balans kako će ove zemlje pronaći treći put između ekstrema, jer pad Jugoslavije nije bio prije toliko mnogo godina, ali niko nije naučio lekcije. I zašto i dalje imamo ove zemlje u karanteni? Zato jer međunarodna zajednica ustvari nije naučila gdje smo pogriješili u ovom procesu u proteklih 40 godina“, kazala je Zovko.

I zastupnik u Bundestagu i nadolazeći visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt učestovao je u radu Dubrovnik Foruma. Schmidt koji se od imenovanja na poziciju visokog predstavnika nije oglašavao u javnosti, obraćanje na Forumu je iskoristio da pošalje i neke direktne poruke vezane uz Bosnu i Hercegovinu.

“Ako pogledamo Bosnu i Hercegovinu vidjet ćemo da se ne radi o većini ili manjini nego se radi o tri konstitutivna naroda i ostalima. Danas ako bismo pogledali na Dayton imali bismo ideje da neke članke napišemo drugačije ili da imaju drugačije opcije. Ali, tako je kako je. Istovremeno, prilično je jednostavno za one koji imaju fantazije da bi bilo dobro mijenjati granice. Ili imaju fantazije da kreiraju nove zemlje rekao bi im da je gotovo. Vrijeme je da se opredijelimo za stabilnost i da se ponašamo prema ljudima onakvima kakvi su”, kazao je Schmidt. 

Podsjetimo, Dubrovnik forumu je započeo jutros.

Ovaj forum ugostit će desetak ministara vanjskih poslova i šefa diplomacije Evropske unije Josepa Borrella.

Glavna tema ovogodišnjeg foruma bit će uticaj pandemija covida-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju, a otvara se večeras.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad