Zubić za N1: Dva razloga zašto tornado djeluje tako razorno

Vijesti 26. jun 202112:14 > 12:48 0 komentara
N1

Profesor Vedran Zubić jutros je za N1 govorio o pojavi tornada, njegovim uzrocima i načinu na koji djeluje u jeku dešavanja u Češkoj gdje je tornado pogodio mjesta kao Hrušky i Lužice.

Kako je pojasnio Zubić, tornado ili ciklon nastaje na dnu.

Nastaje sa dna, često se naziva ciklon. Dva razloga zašto djeluje tako: zrak se kreće sa periferije ka centru i ka većim visinama. U prevodu on usisava u sebe. Nerijetki su slučajevi da nešto prebaci iz Texasa npr. u Chicago. U Evropi nema tog “auspuha”, zadnjih stotinjak godina su dva bila u Hrvatskoj. Nema tu čestih pojava“, kazao je.

Kategorija ovog tornada bila je F3.

F3 je otprilike nešto od preko 300 km/h. F3 je jednako kao T6, mi u Evropi koristimo “T” ljestvicu. Tornado se može kretati rotaciono i pravolinijski“.

Kako je kazao profesor, ovo je prirodna pojava odnosno “ispusni ventil”.

“Ovo je ispusni ventil, prirodna pojava. To jesu nama problemi, ali je prirodna pojava i nažalost ljudska nepogoda. Mene iznenađuje jačina i brzina u ovom slučaju. Ovo je pogodilo urbanu zonu, to je najveći problem”.

Kada vidite tako “kovitlanje” lišća ili manje nalete vjetra, to je znak da će doći do promjene vremena ubrzo. To su mini pijavice“.

“Ovo je trenutna pojava, vremenska pojava”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!