Zuhdija Tokić za N1: Cijena uglja mizerna, svjesno se uništava rudnik ”Kreka”

Vijesti 18. aug 202118:16 > 19:58 0 komentara
N1

Radnici rudnika Kreka u ponedjeljak nisu održali štrajk zbog sudske zabrane. O tome je u Danu uživo govorio Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika „Kreka“.

Kući je poslano 30 posto radnika Kreke zbog privremenog zastoja u proizvodnju te pada prihoda. U međuvremenu 111 uposlenika je poslano na tzv. čekanje tokom kojeg će primati 60 posto plaće.

”Poslodavac je iskoristio mogućnost da dostavi Sudu podatak da mirovni proces nije završen i zbog toga je Sud odlučio da se zabranjuje štrajk. Sindikat je legalista i poštuje odluku suda. Mi smo iznenađeni odlukom Suda…. Sa druge strane ukoliko mirovni proces nije završen, uprava nije smjela poslati ljude na prekid rada. Zašto je to učinila?! Nećemo ići u štrajk, ali i oni nisu trebali to uraditi. Mi smo odmah uradili ono što smo trebali,  napravili smo kontra tužbu. Sud treba da ponovo odluči da li je odluka ispravna. Vlada FBiH je pokušala da uredi ovu oblast i nije uspjela i ova odluka sigurno nema uporište u zakonu,” rekao je Tokić.

Svi radnici koji su poslani kući poslani su zapravo u, kako kaže Tokić, socijalnu nesigurnost. U kakvom stanju je ovaj rudnik najbolje govori podatak da se gubici procjenjuju na 13 miliona maraka.

Radnici u teškoj poziciji

”EP BiH upravlja rudnicima od 2009. godine, uprave su postavljane koje su podobne i osnovni problem je cijena uglja koja se isporučuje od rudnika Termoelektrani. Tu se pravi velika šteta za rudnik. Nema tog ekonomiste koji će napraviti da rudnik pozitivno posluje sa ovakvom cijenom uglja. Što više proizvedemo mi ćemo biti sve veći gubitaši. Zato smo u ovakvoj situaciji,’‘ objašnjava Tokić.

Krivca za trenutno stanje u kojem je rudnik Kreka Tokić vidi i u menadžmentu i u neulaganjima u rudnike. Rudari i danas rade krocom i krampom.

”Javno smo izrazili sumnju da se od Kreke pravi slučaj jer ona nije slučaj. Rudnik Kreka je 2009. imao preko četiri hiljade radnika, sada je znatno manje. Devastira se rudnik da bi privatni kapital ušao tu… Ovdje neko smišljeno radi na devastiranju rudnika. Spriječit ćemo takve namjere, mi ćemo sve učiniti da to spriječimo,” zaključio je predsjednik Sindikalne organizacije rudnika Zuhdija Tokić.

Radnike koji su poslani kući posebno zabrinjava činjenica da u odluci uprave rudnika Kreka nije tačno definisano kada će se vratiti na posao. Zbog toga oni spremaju i tužbe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!