Zukan Helez: Nije Palmerovo maslo za ramazana

Vijesti 07. jul 202118:17 > 18:42 5 komentara
N1

Zukan Helez, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, komentarišući pregovore Čovića i Izetbegovića sa Palmerom i političarima iz EU i SAD-a, rekao je da su oni 'ostaci Trumpove administracije', te da Palmerovo maslo nije za ramazana, narodnim rječnikom rečeno.

Helez je ocijenio da se Čoviću žuri sa Izbornim zakonom, odnosno da ga dobije u julu – jer će već u augustu funkcije preuzeti Bidenova administracija.

“Ja mislim da je ovo iz onih krugova međunarodne zajednice što su ostatak Trumpove administracije. Bidenova dolazi u julu, augustu, a Čović je nekoliko puta govorio da treba to završiti u julu. Vidjelo se da to odgovara Dodiku i Čoviću, da se ostavi asimetrija”, rekao je Helez.

Izetbegović “poljuljan politički”

Helez je dodao da opozicija i dalje insistira na uvođenju elektronskog glasanja, a istakao je kako je nemoguće promijeniti Izborni zakon bez izmjene ustava.

“A čini mi se da stara administracija nema najbolje namjere. Nije Palmerovo njegovo maslo za ramazana, što bi narod rekao. A čuo sam da će Bidenova administracija imati drugačiji stav”, rekao je Helez.

Gost N1 je rekao kako vjeruje da bi Bakir Izetbegović pristao da da biračku jedinicu Čoviću, da se posebno bira član Predsjedništva – da smije od javnosti i opozicije.

“Mi u Predstavničkom domu imamo većinu izlaskom Zvizdića, zato ne bi mogli sami. Plaši se Izetbegović, a i ne može provesti. Poljuljan je politički”, naveo je Helez.

“Moramo ispoštovati međunarodne sudske odluke. One idu ka integraciji BiH. Svaki dalji zarez je dezintegracija. Mi stepen po stepen želimo integraciju”, rekao je.

Helez: Državne institucije – najjača firma

Komentarisao je Helez i raspravu o budžetu, odnosno njegovom prijedlogu. Istakao je kako se ne razlikuje mnogo od onoga iz 2020. godine, ali se tek sada usvaja, kada je do pola potrošen.

“Primjetno je, zapošljavanje novih ljudi, povećanje troškova za Parlament i Predsjenidštvo. Uvećali troškove za duplo…tu nema svađe, Nema vitalnog interesa, to je usvojeno. Diskutovao sam, ima jako puno javnih nabavki, a tu je najveća krađa. Iste firme uvijek dobiju tendere. Nemoguće je da neka druga firma ne skonta šta treba uraditi da pobijedi ovu firmu koja dobije pet puta tender. Budžet je plijen ovih koji raspolažu sa njim i nabavljaju tendere preko budžeta”, rekao je Helez.

Mišljenja je da nema potrebne za dodatnim zapošljavanjem u institucijama BiH.

“Državne institucije imaju 22.000 zaposlenih, kao Energoinvest nekada. To je najjača firma u BiH. Na jednog koji nešto radi, četvero ga opslužuje”, zaključio je gost N1.

Donosimo snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare