Zukan Helez osuđen na šest mjeseci zatvora

Vijesti 16. jun 202111:12 1 komentar
N1

Zukan Helez, državni zastupnik i potpredsjednik SDP-a, osuđen je na šest mjeseci za krivično djelo davanje lažnog iskaza. Kazna je dosuđena u Općinskom sudu u Bugojnu.

“Desetog juna okončan je glavni pretres i Zukan Helez i Halil Ugarak proglašeni su krivim za krivično djelo davanje lažnog iskaza iz čl. 348. st. 3. u vezi sa st. 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZFBiH), pa je sud na temelju citiranog zakonskog propisa i propisa iz čl. 62. KZFBiH, optuženog Zukana Heleza osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, a optuženom Halilu Ugarku izrekao uvjetnu osudu kojom mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i istovremeno odredio da se ova kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo”, rečeno je za Faktor iz Općinskog suda Bugojno.

Ističu da ova presuda nije pravosnažna, te da optuženi imaju pravo žalbe.

“Ova presuda još nije pismeno izrađena. U skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, rok za pismenu izradu presude je 15 dana od dana zaključenja glavnog pretresa, odnosno 30 dana u složenim predmetima. Rok za žalbu teče od dana prijema pismenog otpravka presude”, zaključuju iz Općinskog suda Bugojno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare