“Zvanična pravda ne postoji, ali je presuda jedna vrsta moralne satisfakcije”

Vijesti 09. jun 202119:11 0 komentara

Brojne su reakcije na izrečenu drugostepenu presudu Ratku Mladiću i doživotnu kaznu zatvora. U Federaciji BiH političari, društveni aktivisti i veći dio javnosti presudu odobrava, te konstatiraju zvanična pravda ne postoji, ali da je presuda jedna vrsta moralne satisfakcije.

Priliku da reakcije sa domaćeg terena budu posebno uočene imali su govornici u zgradi UN-a u New Yorku. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je odbio optužbe na račun zvaničnog Beograda kako ne želi sarađivati sa pravnim nasljednikom haškog suda, dodao je da želi život u miru i dobre odnose sa susjedima te upitao:

“Šta je sa počinjenjem krivičnih djela protiv srpskih civila u BiH, Hrvatskoj, Kosovu i Metohiji. Srbija je zemlja koja osuđujuje sva krivična djela bez obzira gdje da su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije. Mi osuđujemo zločine koji su počinjeni u Srebrenici”.

Presuda pokazuje da neće uspjeti pokušaj da se ponovo piše historija; stav je ambasadora i stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim nacijama Svena Alkalaja. Prisutnima se obratio uz odobrenje dvojice članova Predsjedništva i protivljenje trećeg. Zatražio je izručenje Đukića.

“Nakon što je Đukić osuđen za ratne zločine on je pobjegao u Srbiju. To je nanijelo štetu odnosima. On se mora vratiti da bi se suoči sa svojim zločinima”, kazao je Alkalaj.

Bez priznavanja historijskih činjenica nema mira i stabilnosti poručila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Konstatuje da je potrebno zakonski zabraniti glorificiranje genocida što je smatra razlog zbog kojeg mladi nemaju prave informacije o svemu što se dogodilo

“Nemaju u vidu pravu istinu i uče “kvazihistoriju” koju je kreiralo rukovodstvo jednog dijela države. Bez toga nije moguće očekivati mir i stabilnost ne samo u BiH nego i u regiji”, istakla je Turković.

Milošević, Karadžić, Mladić, Krajišnik su bili tvorci udruženog zločinačkog poduhvata, osuđeni za to, ali je taj projekat ostao na plećima Bošnjaka, Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini smatra reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

“Smatram da treba učiniti sve da se taj zločinački projekat osujeti i da se u Bosni i Hercegovini vrati stanje kakvo je ono i bilo, a to je pitanje stvaranja zajedničke države Bosne i Hercegovine, države svih građana koji će ovdje živjeti u miru, jedni na druge misliti i jedni drugima pomagati”, poručio je Kavazović.

Presude su polazna tačka pomirenja tek je jedan od stavova koji su ponudili historičari koji učestvuju na panel diskusijama koje se održavaju u okviru Historyfesta u Sarajevu.

“Presude su jedan deo problema, mnogo veći problem su, po meni, načini na koji naša društva reaguju uopšte na Haški sud i ja se bojim da ona neće ostaviti one bitne posljedice koje bi trebalo da ostavi”, kazala je Dragana Stojanović, historičarka.

“Ono što je za region bitno jesta da i potvrđivanje i osporavanje te činjenice nema nikakvog efekta, jer se ideologija ne može presuditi”, kazao je Šerbo Rastoder, akademik.

Historičari napominju da je mišljenje o zlu različito i da bilo koja presuda, pa ni ova Ratku Mladiću neće promijeniti mišljenje onih koji svoj ideološki konstrukt baziraju na ideologiji koja dolazi od zločina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!