Zvizdić: Najgrublja povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

Vijesti 27. mar 202111:29 > 11:30 22 komentara
N1

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, oglasio se nakon što je objavljena informacija o postavljanju plinovodne cijevi ispod korita rijeke Save, a na osnovu ugovora Republike Hrvatske i entiteta Republika Srpska. Ovaj potez nazvao je skandaloznim.

Podsjetio je “na tri važna propisa na osnovu kojih odmah mora reagovati Pravobranilaštvo BiH”:

1. Bečka konvencija o pravu međunarodnih ugovora – samo su države subjekti međunarodnog prava ( to bi trebala da zna R Hrvatska kao članica EU);

2. Ustav BiH: Predsjedništvo BiH je nadležno za vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora, a Parlamentarna skupština BiH odlučuje o saglasnosti za ratifikaciju ugovora ( nije ispoštovana niti jedna od ove dvije ustavom obavezujuce procedure – i ovo je morala znati R Hrvatska, kao clanica EU) ;

3. Zakon o graničnoj kontroli: Granična linija je isključiva nadležnost Granične policije BiH.

“Rijeka Sava predstavlja međunarodno priznatu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i svako zadiranje u granični pojas, bez saglasnosti države, predstavlja najgrublju povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Zbog toga tražim da se navedeni Sporazum proglasi ništavim, uključujući i sve posljedice koje proizilaze iz istog”, kazao je Zvizdić.

Podsjetimo, Republika Hrvatska je bez saglasnosti Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamenta, a na osnovu sporazuma s entitetom Republika Srpska, završila najvažniju fazu projekta plinifikacije Rafinerije nafte u Brodu. Tokom protekle noći plinovodne cijevi duge oko 450 metara provučene su ispod korita Save. Isporuka plina rafineriji trebala bi početi 1. juna.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare