Zviždač Emir Mešić protiv sistema: 3 disciplinska postupka, trenutno suspendovan

Vijesti 03. nov 202119:11 0 komentara
N1

Zviždači u Bosni i Hercegovini broje se na prste jedne ruke. Čak i oni prijavitelji korupcije koji dobiju zvaničan status od Agencije za prevenciju korupcije BiH, nisu dovoljno zaštićeni. Često su izloženi mobingu, otkazima, disciplinskim postupcima. Demotivirajuće je i što se tek rijetki i sitni slučajevi procesuiraju.

Skoro tri godine traje borba Emira Mešića sa sistemom. Kao prijavitelj korupcije u Upravi za indirektno oporezvanje čeka da Tužilaštvo BiH otvori slučaj. U međuvremenu je, svjedoči, prošao tri disciplinska postupka, a trenutno je suspendovan.

Iako sam zaštićeni prijavitelj, već imam tri disciplinska postupka, dva degradiranja, jedno rješenje o prestanku radnog odnosa, koje nije stupilo na snagu. Taj disciplinski progon se nastavlja i dalje. Veliki je značaj prijavljvanja korupcije, ali nije dovoljan da bi se nešto na tom polju uradilo, potrebno je da se i ostale institucije uključe. Imamo najavu iz Tužilaštva BiH da će do kraja godine donijeti odluku u mom slučaju i nadam se da će ona biti pozitivna i da će se zaista sa tog govornog područja preći na djela“, kazao je zviždač Emir Mešić.

Mešić se ranije obratio Tužilaštvu BIH, pa i OHR-u zbog korupcije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Tvrdio je da se prihodi od carinskih terminala, koji su javni i koji trebaju da ostanu na jedinstvenom računu, na nezakonit i netransparentan način prelivaju u džepove privatnih lica. Prijavio je uticaj direktora UIO Mira Džakule i njegovog pomoćnika Elvira Muminovića. Sa zvaničnim statusom zviždača, nije dobio kaže adekvatnu zaštitu države niti APIK-a, ali jeste probleme na poslu.

Naravno da se ne osjećam sigurno. Sve više isplivavaju određeni detalji uključenih u ove korupcijeske radnje koji baš ne ohrabruju. Ja sam trenutno suspendovan“, rekao je Mešić.

Kada je prijavio navodnu korupciju, Mešić je radio na poziciji stručnog saradnika za investicije u Regionalnom centru Tuzla. Danas iz UIO, gdje je održan nastavak disciplinskog postupka protiv njega. obrazlažu:

Disciplinski postupci protiv Emira Mešića pokrenuti zbog toga što je isti počinio teže povrede službene dužnosti u okviru obavljanja poslova svoga radnog mjesta, a ne kako se to pokušava predstaviti u javnosti zbog ‘odmazde’ prema imenovanom kao prijavitelju korupcije“.

Ova Uprava se u više navrata u pojedinačnim fazama disciplinskog postupka pismenim putem obraćala Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije tražeći njihov stav i mišljenje, kako ne bi doveli u pitanje povredu prava Emira Mešića kao zaštićenog prijavitelja korupcije. U dostavljenim odgovorima navedena Agencija je potvrdila da status zaštićenog prijavitelja korupcije ne podrazumijeva izuzimanje tog lica iz primjene važićih propisa iz oblasti radnih odnosa.

Hobotnica korupcije koja jede novac građana, raste, i biće sve veća, kažu u Transparency Int. BIH, dok god ne proradi pravosudni sistem. Kritike i na račun APIK-a.

Od početka primjene zakona manje od 10 lica je dobilo status zaštićenog prijavioca korupcije, što nije nikakvo čudo, jer slučaj gospodina Mešića pokazuje da od trenutka kada dobijete status zaštićenog prijavioca, Agencija dalje ne preduzima zaštitne radnje. To je ono što je sporno. Da su bolje okolnosti danas bi neko ispred Agencije ovdje bio s nama“, istakao je Uglješa Vuković, Transparency int. BiH.

Da se može kada se hoće, pokazuje i akcija hapšenja Tarika Hadžibegovića, stručnog saradnika Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, uhapšenog zbog primanja mita od oko 6.000 KM na označenim novčanicama. Radi se o slučaju koji se vodi po međunarodnoj pravnoj pomoći Austrije, jer oštećeni živi u toj državi. Trgovinu uticajem Hadžibegović nije naplatio samo evrima, već je za sređivanje slučaja uz novac tražio i dvije tegle Nutelle kupljene u Austriji, nezvanično kažu u policiji. Da stvar bude kompleksnija, uhapšeni Hadžibegović konkurisao je nedavno i za poziciju tužioca. Kako organi reda mogu biti efikasni pokazuje i neobičan slučaj zabilježen u Banjaluci, kada su policijski službenici prekršajno kaznili osobu zbog posjedovanja bensedina bez nalaza. Visoka korupcija i dalje je ipak, na niskim granama u pravosuđu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!