Zvizdić: BiH nije “državna zajednica” niti su entiteti “države”

Vijesti 13. sep 202217:18 2 komentara
F.Z./N1/Arhiv

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) reagirao je na izjavu kandidatkinje za člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto (HDZ), koja je, kako navodi Zvizdić, po uzoru na svoje koalicione partnere iz SNSD-a, nazvala BiH "državnom zajednicom".

“Upotreba ovakve antiustavne sintagme je još jedna potvrda opravdanosti mog zahtjev za ocjenu ustavnosti kojim će se korištenje termina “zajedničke institucije” i “državna zajednica” proglasiti neustavnim. Očekujem da Ustavni sud što prije donese takvu odluku. I da ponovimo lekciju za one koji negiraju državnost BiH. BiH nije “državna zajednica” niti su entiteti “države” nego samo administrativno – teritorijalne jedinice u sastavu BiH. I ništa više”, ističe Zvizdić.

BiH je, dodaje on, država koja ima svoj teritorijalni integritet, suverenitet, političku neovisnost i međunarodnopravni subjektivitet.

“Ne postoje, niti će ikada postojati “zajedničke institucije”, nego samo institucije države BiH. Dakle, BiH je nezavisna, cjelovita, demokratska i evropska država svih patriotski orijentiranih ustavnih naroda i građana, i neće biti nikakvih etnoteritorijalnih podjela niti zajednica. Prije svega i iznad svega država BiH”, zaključuje Zvizdić.

Podsjećamo, kandidatknja HDZ-a za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto u utorak je u Jajcu da “živimo u BiH kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare