Zvizdić: Da li Dodik u Istanbulu reče Cavusogluu da zaustavi “arlaukanje imama”

Vijesti 16. jun 202219:14 > 19:39 1 komentar

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine za N1 je govorio o brojnim društveno-političkim temama. Počeo je sa devastacijom Partizanskog groblja u Mostaru, a završio na retorici Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH za koju kaže da će biti sve gora kako se bliže izbori.

Zvizdić je prvenstveno prokomentarisao devastaciju Partizanskog groblja u Mostaru nazvavši ga vandalskim, ali i politički motiviranim činom.

“To iza sebe ima političku poruku koja govori da ljudi i narodi ne mogu živjeti zajedno i da je to obilježena teritorija koja bi u nekoj konačnici trebala pripasti etnički očišćenoj teritoriji. To je fašističko geslo. Nazvati to djelom nekolicine huligana je prije svega netačno, a i svima nam je jasno da za uništavanje 700 kamenih cvjetova treba jako puno vremena. Tako da je grupa tih huligana za to trebala biti plaćena, osigurana i dok su to radili bili su i zaštićeni. Sada je na policiji i tužilaštvu i upravi Grada Mostara da se otkriju počinioci i da budu kažnjeni u skladu sa Krivičnim zakonom BiH koji predviđa pet godina za uništavanje nacionalnih spomenika, a Partizansko groblje u Mostaru je upravo to”, naveo je Zvizdić.

Zvizdić je jasno rekao da izmjene Izbornog zakona po prijedlogu HDZ-a koje su jučer usvojene u Domu naroda Parlamenta BiH, neće proći u Predstavničkom domu.

“Riječ je o jednostrano predloženom HDZ-ovom zakonu koji nije usaglašena bilo kada, sa bilo kim i bilo gdje i koji u sebi nema ugrađene demokratske vrijednosti, ne poštuje preporuke nadležnih institucija poput Venecijanske komisije, OSCE-a itd. To je zakon koji ne omogućava implementaciju presuda Suda za ljudska prava. Taj zakon je prošao u Domu naroda zbog saradnje HDZ-a i SNSD-a, ali on jednostavno nema nikakve šanse da prođe član Kolegija Predstavničkog doma i kao predstavnik Naroda i pravde neću glasati za taj zakon i mislim da niko od mojih kolega također neće, a koje dolaze iz probosanskohercegovački orijentisanih stranaka koji cementira dalje etničke podjele u BiH i ne omogućava svim građanima da na teritoriji cijele države može uživati aktivno i pasivno biračko pravo. Izborni zakon može proći samo onaj koji je baziran na demokratskim vrijednostima”, naglasio je.

Smatra da HDZ želi prije sastanka u Briselu 23. juna imati jedan od zakona usvojen u jednom od domova.

“Da kaže da je dobio neku vrstu podrške, ali zakon je usvojen tek onda kada ga usvoje oba doma Parlamenta. U Predstavničkom domu, domu građana, onih koji su birali, taj zakon neće dobiti podršku niti će imati bilo kakvo pravno dejstvo”, dodao je.

Jučer je Dom naroda usvojio i prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Time je smanjena stopa PDV-a na pet posto za osnovne životne namirnice, a za luksuz podignuta na 22 posto. Iako je ta vijest nakratko obradovala građane, Zvizdić kaže od tog zakona nema ništa.

“Građani ne trebaju biti obradovani jučerašnjim usvajanjem zakona, to je populistički potez i jedna ubleha. To je igrokaz vladajuće koalicije koja ustvari ne želi usvojiti zakon o smanjenoj stopi PDV-a, ne želi pomoći građanima na taj način. Dom naroda ne želi usvojiti zakon o akcizama, vidimo da cijene goriva stalno rastu, a istovremeno imamo dva amandmana u Domu naroda koji su u suprotnosti sa originalnim tekstom koji je u vezi sa PDV-om došao iz Predstavničkog doma u Dom naroda. Poslije je on trebao biti usvojen u oba doma Parlamenta, ali je Uprava za indirektno oporezivanje rekla da joj treba tri do šest mjeseci da uopće uspostavi sistem nove naplate PDV-a”, kazao je Denis Zvizdić.

Smatra da je odlazak Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH u Rusiju na sastanak sa Vladimirom Putinom zapravo šamar Evropi nakon što je samo nekoliko dana prije toga prisustvovao sastanku u Briselu.

“To je dokaz da je Dodik ruska marioneta na području BiH koji ustvari našu zemlju ne želi vidjeti u zapadnim integracijama. I to je ustvari problem sa kojim Evropa mora biti suočena i kojeg mora biti svjesna. Iznenađen sam što su pojedini političari i mediji poslije ovog sastanka nazvali konstruktivnim. Dakle, ne postoji tu ni slovo, ni zarez od njegove konstruktivnosti. Njegov jedini motiv da se pojavi u Briselu jeste da se pošalje poruka određenim liderima u Evropi da Miloradu Dodiku ne treba uvoditi sankcije niti bilo kome ko narušava mir i stabilnost BiH”, mišljenja je Zvizdić.

Kaže da je EU Dodik “udario dva šamara odlaskom u Rusiju nakon Brisela i to s jedne strane sa Sergejem Lavrovom, a s druge sa Vladimirom Putinom”.

“I on tako danas u ruskom Sankt Petersburgu iako na međunarodnom ekonomskom forumu predstavlja BiH, ipak govori protiv te države i samim time on ne mijenja retoriku već je samo prilagođava u zavisnosti od toga gdje se trenutno nalazi. Možete misliti kako on ima lijepu retoriku kada razgovara sa zvaničnicima u Turskoj i predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. On je nedavno proveo cijeli dan u Istanbulu i morao je čuti ezan za vrijeme boravka i baš me interesuje da li je turskom ministru Cavusogluu rekao da zaustavi arlaukanje imama sa minereta. Naravno da nije, on je tamo manji od makovog zrna. Njegova retorika će biti užasna i samo gora kako se približavaju izbori. To će biti udžbenički primjer govora mržnje”, poručio je Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare