Zvizdić: Dok sam ja predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH ovaj Dom će raditi

Vijesti 17. okt 202114:10 > 14:31 4 komentara
FENA

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, kazao je javnosti da dok je on predsjedavajući ovog Doma, on će i raditi.

“Biće proceduralnih problema, biće možda situacija na ivici kvoruma, ali radićemo u kapacitetu koji je u ovome trenutku moguć. Naredna sjednica je u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom zakazana za 26. oktobar. Time ce zastupnici u PD PS BiH poslati poruku građanima BiH da suverenitet koji su građani prenijeli na političke predstavnike u parlamentu neće biti ugašen. Koristim ovu priliku da još jednom pozovem zastupnike iz RS-a da se vrate punopravnom radu i odlučivanju, u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom”, istaknuo je.

Isto tako, naveo je, dok je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Bosna i Hercegovina će u tom kapacitetu biti adekvatno predstavljena i na međunarodnom planu.

“Niti jedna međunarodna parlamentarna aktivnost u ovom periodu nije i nece biti zaustavljena. Naprotiv, u prva tri mjeseca predsjedavanja susreo sam se direktno ili indirektno sa preko 10 predsjednika parlamenata u regionu, Evropi i u svijetu, a do kraja ove godine planiram, nadam se u punoj saradnji sa mojim kolegama iz PD, još snažniji angažman na međunarodnom planu, u cilju prezentacije aktuelne situacije i unutrasnjih i vanjskopolitickih prioriteta BiH”, rekao je Zvizdić.

I na kraju, dodao je, svi zakoni koji su usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, a Predstavnički dom PSBiH donji je dom Parlamenta BiH, mogu se mijenjati samo u tijelu koje ih je usvojilo.

“Imamo u arhivi Parlamenta BiH validne stenograme i zapisnike koji dokazuju da su Zakon o VSTV-u, Zakon o odbrani i Zakon o OSA-i, kao i niz drugih zakona usvojeni komotnom većinom, često i jednoglasno, uključujući, naravno, i glasove iz RS-a. Dakle, moguće je da neko danas nije zadovoljan ovim zakonima, ali svaki zastupnik od 42 u Predstavničkom domu PSBiH ima pravo inicirati izmjene i dopune istih i to je jedina legalna procedura. Niži nivoi vlasti i njihovi parlamenti ne mogu mijenjati ili stavljati van snage važeće državne zakone. To je osnovni princip demokratije, svako drugačije postupanje rušenje je ustavnog poretka jedne zemlje i u suprotnosti je sa domacim i međunarodnim pravom. Zbog toga je neophodna hitna reakcija pravosudnih organa, posebno Tuzilastva BiH, agencija BiH koji su zaduzene za zastitu ustavno-pravnog poretka BiH, kao i međunarodne zajednice u cilju adekvatnog sankcionisanja i preventivnog zaustavljanja rušitelja Ustava BiH i mira i sigurnosti svih njenih građana”, naglasio je Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare