Zvizdić: Država BiH potpuno zakazala po pitanju nabavke vakcina

Vijesti 25. mar 202111:27 12 komentara
N1

Evidentno je da je država Bosna i Hercegovina je po pitanju nabavke vakcina potpuno zakazala - kazao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, gostujući na BHT1.

Naglasio je da je pogrešno skrenuta pažnja i fokus javnosti sa nivoa Bosne i Hercegovine na nivo Federacije.

“Nivo Federacije i gospodin Novalić su zbog nečinjenja na nivou BiH bili prinuđeni da uđu u procese nabavke vakcine. Ja se nadam da će ta nabavka biti uspešno okončana i u tom smislu to će biti jako dobar potez Federacije. Zbog nečinjenja države i sama Federacija je malo kasnila, ali država je morala, trebala i mogla reagovati mnogo, mnogo ranije”, istakao je Zvizdić.

Napomenuo je da je on još prije tri mjeseca govorio o “činjenici da COVAX instrument neće biti dovoljan za ubrzanu nabavku i potrebe stanovništva BiH, te da nema razloga da ne uđemo u bilateralne dogovore za nabavku vakcina, u smislu kupovine ili pozajmice”.

“Nije postojao nijedan jedini razlog da ne napravimo jedan međunarodni sporazum sa proizvođačima vakcina koji bi bio čist legislativni okvir da poslije toga i entiteti i, naravno, domaće veledrogerije mogu ući u nabavku vakcina od proizvođača”, kazao je Zvizdić.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina ima takve ugovore, te da to nije nikakva nepoznanica.

“Imamo takve ugovore sa Microsoftom, Saudijskim fondom, Kuvajtskim fondom, sa Njemačkom razvojnom bankom. To isto se moglo napraviti i sa Pfizerom i sa AstraZenecom, Sputnjikom i sa drugih proizvođačima. U tom smislu se kasnilo. Moglo se napraviti, postojale su nadležnosti, postojao je legislativni okvir. Zašto se nije to nije uradio naravno sasvim sigurno neko će morati dati građanima, koji u ovom trenutku žive u panici, strahu, njihovi bližnji su ugroženi. Svaki dan svako od nas praktično čuje da je umro neko koga lično poznajemo”, kazao je Zvizdić.

Istakao je da je epidemija dosegla vrlo ozbiljne, dramatične razmjere te da vlast mora imati odgovor na takva pitanja.

“A ne sada se fokusirati negativnim komentarima na gospodina Novalića koji u ovoj situaciji, u stvari, na neki način u Federaciji jedini pokušava da sada dobavi životno potrebne vakcine. Sasvim sigurno, evidentno je da je država u ovom pitanju, po pitanju nabavka vakcina potpuno zakazala”, kazao je.

Komenitarajući donaciju vakcina koje je BiH dobila od Repulike Srbije, Zvizdić je istakao kako je ta posjeta u stvari pokazala nastojanje da se neko etablira kao lider i dobrotvor u samom regionu.

“Zašto se upravo na nabavci vakcina nije pokazala mogućnost uspješnog funkcioniranja “malog Šengena”, o kojem je najviše pričao predsjednik Republike Srbije? On je pokrenuo na neki način sa premijerom Ramom to pitanje. Na sva naša potpitanja o funkcionalnosti tog Šengena, da li “mali Šengen” znači liderstvo samo jedne osobe ili jedne države u regionu ili znači jednakopravni pristup svih država u četiri slobode, koje su sa njim definisane, odgovarali su da oni žele ravnopravnost, jednakost svih država i u trgovini, u prometu roba, ljudi, kapitala, usluga, servisa”, kazao je Zvizdić.

Naglasio je da bi “nabavka vakcina bila primjer za to da imamo regionalnu inicijativu da šest zemalja zapadnog Balkana i njihovi premijeri zajedno sjednu i da kažu da mi želimo zajedničku nabavku, bez obzira da li od Evropske unije, ili Pfizerovu, kinesku, rusku, a onda ćemo je rasporediti u skladu sa kapacitetima i brojem stanovnika”.

“Evo neka čak bude i neki nesrazmjeran odnos unutar toga, ali neka nabavka bude zajednička. Nabavljati sam, a onda to pretvarati u neku vrstu dobrotvorstva i liderstva je previše providno. Nismo mi naivni da ne razumijemo te poruke. Naravno značajno je ako se spasi samo jedan život. Hvala  svakome ko je pomogao BiH u samim vakcinanama, ali taj broj vakcina koji je došao je u stvari samo simboličkoga karaktera. To nisu poruke koje smo mi očekivali kada govorimo o samoj regionalnoj saradnji”, istakao je Zvizdić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare