Zvizdić: Neutralnost u slučaju Ukrajine je providno licemjerje i kukavičluk

Vijesti 04. mar 202212:03 > 12:07 1 komentar
F.Z./N1/Arhiv

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici, dvanaestoj po redu, a na kojoj se razmatra samo jedna tačka dnevnog reda - postupanje BiH po pitanju ruske agresije na Ukrajinu poručio da je cijelom svijetu jasno da je to ničim izazvan čin i da to nije samo njegovo, već mišljenje cijele planete.

“To nije prvi kako neki tvrde, to je drugi napad na međunarodni poredak i međunarodno priznate države na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Prvi se dogodio 90ih godina prošlog stoljeća, kada je izvršena agresija na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga se nadamo da Kijev neće biti izložen dugogodišnjoj opsadi, razaranju i ubijanju civila i djece kao što je bilo Sarajevo. A postoji velika sličnost u onome što sada gledamo da se dešava u Kijevu i u cijeloj Ukrajini. Od adekvatne i konzistentne reakcije demokratskog svijeta će ovisiti da li će Harkov, Odesa, Herson i Mariopolj proći kroz iste patnje, genocid, urbicid, egzodus stanovništva, etnička čišćenja, ubijanja i masovne zločine kroz koje su pred očima čitavog svijeta prošli Srebrenica, Višegrad, Foča, Prijedor, Goražde, susjedni Vukovar i mnogi drugi gradovi”, rekao je Zvizdić.

Naveo je da je svijet agresiju na BiH 1992. godine dugo nijemo posmatrao.

“Uveden je embargo na uvoz oružja, ali Bosna i Hercegovina se uspjela odbraniti i očuvati svoj teritorijalni integritet i suverenitet. Sada je Zapad mnogo angažovaniji. Ukrajinski narod nema embargo na oružje i ima podršku cijelog slobodnog i demokratskog svijeta. Na toj ispravnoj strani historije jeste i mora ostati i Bosna i Hercegovina, jer kada je riječ o borbi između dobra i zla onda nema i ne smije biti bilo kakve kalkulacije. Dobro je dobro. Zlo je zlo. I oni se jasno razlikuju, tu nema sredine. Nema neutralnosti kada birate između civilizacije i barbarstva. Neutralnost u takvim situacijama nije ništa drugo nego providno licemjerje i kukavičluk”, dodao je predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH.

POVEZANA VIJEST

Podsjetio je da su pojedini političari u BiH ipak odlučili zauzeti neutralan stav i tako se, kako je dodao, staviti na pogrešnu stranu historije zajedno sa Bjelorusijom, Sjevernom Korejom, Eritrejom i Sirijom.

“Budimo sigurni da će čovječanstvo ovo zapamtiti i da će historija posebno zapisati one koji su pokušali opravdati rušenje međunarodnog poretka civilizacijskih vrijednosti. Čak je i Švicarska koja je tradicionalno stoljećima neutralna zemlja, ovaj put odlučila uvesti sankcije Ruskoj Federaciji i osuditi čin agresije na međunarodno priznatu državu Ukrajinu. Iskreno se nadamo da će prevladati razumijevanje da je agresija jedne države na drugu državu relikt mračne prošlosti i da u međunarodnoj politici ne može i ne smije vrijediti zakon jačega. Jer ako to dopustimo, vraćamo se u prirodno stanje koje engleski filozof Thomas Hobbes definira kao ‘rat svih protiv svih’. Takva vrsta sukoba u 21. stoljeću dovela bi civilizaciju do uništenja”, mišljenja je Zvizdić.

Zbog svega navedenog, ističe, svi zajedno trebaju osuditi svaki napad na bilo koju međunarodno priznatu državu.

“Time štitimo sami sebe i pravo na našu slobodu. Jer međunarodni poredak danas počiva na dva načela. Prvo, na načelu nepovredivosti granica. I drugo, na načelu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država i to svi – bez izuzetka moraju poštovati ili rizikuju da budu biti izopčeni iz svih institucija i oblika saradnje u savremenom demokratskom poretku”, naveo je.

Naveo je i citirao određene dijelove iz Povelje UN-a i Helsinškog završnog akta iz 1975. godine, a kojima se zabranjuje upotreba sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti, kao i povrede teritorijalnih granica.

“Dakle, međunarodno pravo jasno ukazuje da u Ukrajini trenutno svjedočimo činu vojne okupacije, odnosno agresije. Ne smijemo se praviti da to ne vidimo. Šutnja na takve postupke, isto je što i odobravanje. Imajući u vidu navedeno, mislim da svi organi vlasti Bosne i Hercegovine trebaju zauzeti jasne političke, pravne i diplomatske stavove. Nikakva igra riječi i takozvana ‘neutralnost’ neće umanjiti našu obavezu i odgovornost prema narodu Ukrajine. Stoga vas pozivam da prihvatite zaključke koji budu proizašli iz ove rasprave, kako bi sve institucije Bosne i Hercegovine, svaka iz svoje nadležnosti, poduzele mjere s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njenim građanima”, dodao je.

Prisjetio se da se, dok je bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, humanitarna pomoć slala u sava ugrožena područja koja su je trebala.

“Zašto isto ne bismo uradili i sa Ukrajinom? Neko će mozda reći kakve koristi Ukrajina ima od pomoći male Bosne i Hercegovine. Da, mi jesmo mala država. Grad Kijev samostalno ima stanovnika koliko cijela Bosna i Hercegovina. Površina Ukrajine je čak 12 puta veća od površine Bosne i Hercegovine. Ali ovdje se ne radi o tome. Ovdje je riječ o simbolici. O porukama koje šaljemo svojim građanima i cijelom svijetu. Ako se u svakom dijelu svijeta ne budemo zauzeli za slobodu i demokratiju, onda te vrijednosti nećemo moći zagovarati ni u svojoj zemlji. Ovdje se radi o izboru da li smo na strani 150 civiliziranih i demokratskih država svijeta koje su jasno osudile agresiju i odlučile pomoći Ukrajini ili ćemo biti zajedno sa Bjelorusijom i Sjevernom Korejom. Razlika je ogromna. Svi pomno pratimo razvoj dogadjaja u Ukrajini, ali vec sada mozemo kazati da ce hrabrost i otpor ukrajinskog naroda, baš poput hrabrosti bosanaca i hercegivaca koji su odbranili BiH ostati upamćeni kao primjer borbe za ljudsko dostojanstvo i slobodu”, poručio je Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare