Danas je prvi dan jeseni koji će trajati šest minuta duže nego prošle godine

Vrijeme 23. sep 202208:28
Izvor: Morguefile.com

Ove godine je jesen nastupila u noći između 22. i 23. septembra, u petak u 3:03 sata po srednjoevropskom vremenu i trajat će do 21. decembra do 22:48 sati, kada počinje zima.

Jesen na sjevernu Zemljinu poluloptu dolazi 266. dana 2022. godine u 38. sedmici, a zanimljivo je da će u tom trenutku proći 72,88% ove godine. U istom trenutku, na južnoj Zemljinoj polulopti počet će proljeće.

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, presiječe nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu.

Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu, obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Stručno, i preciznije, dolazak jeseni se definiše kao momenat kada centar Sunčevog diska dospije u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12:00 sati.

Sunce će, nakon 22. septembra, početi da se spušta ispod linije nebeskog ekvatora i njegova svjetlost bivat će postepeno sve slabija, a noći sve duže.

Svoju najnižu tačku na nebeskoj kupoli Sunce će dosegnuti na prvi dan zime.
Jesen, na sjevernu polukuglu Zemlje, stiže 22.9. Smjena godišnjih doba, ljeta i jeseni, će se desiti u 21 sati i 20 minuta. Jesen će trajati 89,86 dana, sve do 21.12. kada nastupa zima.

Jesen će trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta, a to je šest minuta više nego prošle godine. U petak, prvog jesenjeg dana Sunce izlazi u 6:26 sati, a zalazi u 18.34 sati.

Inače, za meteorologe, ljeto se završilo još 31. augusta, a jesen će trajati od 1. septembra do 30. decembra 2022. godina.

Moglo bi se reći da je u Bosnu i Hercegovinu jesen stigla i nešto ranije budući da su krajem prošle i početkom ove sedmice zabilježen značajan pad temperatura, ali i padavinama s obzirom na to da je na planinama, ali i ostalim područjima sa većom nadmorskom visinom pao snijeg.

Zbog niskih temperatura jučer su KJKP “Toplane” u Sarajevu počele sa zagrijavanjem stanova i poslovnih prostora onih građana koji koriste usluge ovog preduzeća iako još zvanično grijna sezona nije počela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar