Stiglo Miholjsko ljeto – uživajte u lijepom vremenu

Vrijeme 05. okt 202219:27

Za niz suhih, ugodno toplih te većinom pretežno sunčanih dana uz prohladna i maglovita jutra po kotlinama i uz riječne tokove u desetom mjesecu vežemo općeprihvaćeni naziv “Miholjsko ljeto“, pa možemo reći da ćemo u narednom periodu imati upravo takve dane.

Prema narodnom vjerovanju, Miholjsko, ili Bablje ljeto, naziv je za meteorološki fenomen nastavka ljetnih vremenskih uslova i početkom jeseni. Temperature su više od prosjeka, dani su sunčani, mirni i tihi, bez vjetra, često praćeni mističnom izmaglicom u jutarnjim satima. No, hoće li se takvo vrijeme i zadržati.

“Očekujemo stabilno vrijeme i izuzetno toplo za ovo doba godine. Moglo bi se reći da ono narodno predanje da smo u Miholjskom ljetu, odnosno u jednom stabilnom i toplijem vremenu. Veže se za 29. septembar, odnosno nekoliko dana poslije kalendarskog početka jeseni, svaki put kada se desi stabilno, lijepo i suho vrijeme sa temperaturama iznad prosječnih vrijednosti”, kazao je meteorolog Bakir Krajinović.

Građani Sarajeva nesebično iskorištavaju svaku zraku sunca prije dolaska prvih snjegova.

Uživaćemo u lijepom vremenu još narednih pet-šest dana, jer nas od nedjelje očekuju nestabilne vremenske prilike uz sve češću pojavu kiša i magle.

Temperaturni skokovi ne prijaju baš svima. Zamijetne su promjene u fiziološkim i psihološkim reakcijama ljudi.

“To su nam pacijenti sa hroničnim opstruktivnim plućnim bolestima, astmom, zatim pacijenti sa kardiovaskularnim tegobama u vidu povišenog krvnog pritiska, bolova u grudima. Imamo povećan broj pacijenata sa reumatidnim oboljenjima u vidu bolova u mišićima i kostima i pacijenata sa psihičkim smetanjama u vidu nesanice, razdražljivosti. Ono što bih preporučila građanima jeste da smanje fizičku aktivnost u nekim jutarnjim satima, zatim redovna hronična terapija, ishrana bogata voćem, povrćem i vitaminima i redovna terapija”, kazala je Nermina Dedić iz Hitne pomoći Sarajevo.

U nastavku jeseni očekujemo nešto topliju sezonu nego inače i manje količine kiše. Nastavlja se ciklus toplijih i sušnijih sezona, što je trend posljednjih pet ili šest godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar