Pojavu neobjašnjivih modrica po tijelu ne bi trebalo zanemariti

Zdravlje 22. feb 202008:22 > 08:27
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Iznenadna pojava modrica na tijelu nije rijetka pojava. Mogu se javiti u bilo kojem periodu život i jednako su zastupljene kod oba pola.

Iako se najčešće na njihovu pojavu gleda kao na estetski problem, jer mogu biti prouzrokovane pucanjem tankih površinskih kapilara, modrice mogu da ukažu i na ozbiljne zdravstvene probleme koji zahtjevaju intervenciju ljekara specijaliste.

Uzroci nastanka modrica mogu biti različiti

Naporan trening ili podizanje teških stvari

Podizanje tegova predstavlja sekundarni razlog za nastajanje modrica. To znači da su krvni sudovi slabi i da je tjelesna aktivnost samo dodatni uticaj na njih. Međutim, prevelika tjelesna aktivnost može dovesti do oštećenja čak i najzdravijih kapilara.

Modrice ovog tipa se mogu javiti i kod djece kao posljedica nošenja preteških školskih torbi.

Smatra se da većina ovih modrica nije opasna, one ukazuju da u nečemu preterujete, i to ne bi trebalo da zanemarite.

Uzimanje lijekova

Uzimanje određenih vrsta lijekova koji utiču na krv može dovesti do pojave modrica od onih jedva vidljivih, pa sve do onih ozbiljnih.

One uglavnom nastaju prilikom korišćenja antidepresiva, analgetika, lijekova protiv upale, lijekova koji sadrže gvožđe ili lijekova protiv astme.

Najčešći lek koji razređuje krv i može dovesti do modrica je aspirin.

Ako ste primijetili vezu između uzimanja lijekova i promena na svojoj koži, trebalo bi da se što pre obratite ljekaru. To može da znači da bi trebalo da prestanete sa uzimanjem te terapije i tako spriječite potencijalno unutrašnje krvarenje.

Bolesti krvi

Bolesti krvi i krvnih sudova mogu prouzrokovati pojavu modrica. Proširene vene, Von Vilebrandova bolest, trombocitopenija ili leukemija najčešće nastaju zbog problema sa cirkulacijom krvi.

Ukoliko se uz modrice pojave i drugi simptomi poput bolova, otečene noge, krvarenje desni, male kapilarne tačke na telu ili krvarenje iz nosa, neophodna je poseta lekaru.

Nedostatak hranljivih materija

Pojava modrica može biti signal da telu nedostaju neophodni elementi. Vitamini imaju presudnu ulogu.

Vitamin B12 ima ulogu u proizvodnji krvi, vitamin K je odgovoran za zgrušavanje krvi, a vitamin C ima značajnu ulogu u stvaranju novog tkiva. Bez ovoga, mišići će se veoma brzo opustiti.

Vitamin P je takođe veoma važan. Bez njega je proizvodnja kolagena nemoguća, tako da krvni sudovi postaju tanki, što dovodi do pogoršanja stanja kože.

Izvori vitamina P su: zeleni čaj, jabuke, bundeva i beli luk. Vitamin K možete naći u bananama, jajima, orasima i masnoj ribi, dok vitamina B12 najviše ima u jetri, ribi i siru.

Uloga gvožđa u telu je od neprocenjivog značaja. Ako postoji manjak ili višak gvožđa, stanje kapilara se pogoršava.

Hormonski disbalans

Hormonska neravnoteža je jedan od najčešćih uzroka nastanka modrica. One se mogu pojaviti ako imate manjak estrogena.

Ovakve situacije su moguće ako prolazite kroz menopauzu, uzimate lekove za hormone ili ako ste trudni. Nedostatak estrogena značajno slabi krvne sudove i zidovi kapilara se veoma lako mogu oštetiti.

Promjene povezane sa godinama

Vaskularni sistem sa godinama slabi i tkiva gube svoju elastičnost.

Možete primetiti da se modrice koje “nastaju sa godinama” uglavnom pojavljuju na nogama. One se pojavljuju čak i zbog nekih najslabijih uticaja koje mlada koža “ne primećuje”.

Dijabetes

Krv i šećer bi trebalo da imate na umu kada primetite ove promene na telu. Dijabetes ima negativan uticaj na cirkulaciju, tako da je velika verovatnoća da će se tada javiti modrice. Ali njihova pojava može i da ukaže na rani stadijum dijabetesa.

Drugi simptomi: često ste žedni, ranama treba duže da zarastu, brzo se umarate, vid vam slabi i imate bele mrlje na koži.

Koje modrice su opasne, a koje nisu?

Uglavnom brzo nakon povrede modrice postanu crvene. Tu boju imaju zbog krvi. Nakon nekog vremena, telo počinje da razgrađuje krv i onda modrice postaju crne, plave ili ljubičaste. Nakon pet do 10 dana, povređeni deo može da postane žut ili zelen. Završna faza je 10 do14 dana nakon povrede kada povređeno mesto postaje smeđe i onda postaje sve svetlije.

U normalnim slučajevima, modrice u potpunosti nestaju nakon dve nedelje od povrede. Dakle, ako primijetite neku boju koja je drugačija od navedenih ili vam modrice ne nestanu ni nakon dve nedelje, trebalo bi da posjetite ljekara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad