Smajlović: Korona virus se ne prenosi hranom

Zdravlje 26. mar 202018:00 > 18:16
Podijeli:
Izvor: N1

Profesor Muhamed Smajlović sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kazao je kako se korona virus ne prenosi hranom što je potvrdila i Evropska agencija za sigurnost hrane.

“Ono što mogu preporučiti je da, ukoliko kupujete neke proizvode, očistite ambalaže ili operete pije upotrebe. To je više zbog kontakta. Ljudi su vani, dodiruju razne površine o d šteka do stolova. Zbog toga se preporučuje često pranje ruku i dezinfekcija jer se korona prenosi kapljičnim putem. Trebamo slušati ljekare”, rekao je Smajlović.

Za COVID se sumnja da je zonotička bolest, odnosno bolest koja se prenosi sa životinja na ljude. Smajlović kaže kako su u toku istraživanja da se utvrdi s koje životinje je prenesen ovaj virus.

“Još nije dokazano da je od slijepog miša, ali se pretpostavlja s obzirom da je slična SARS-u. Tri četvrtine zaraznih bolesti dolazi od životinja. Tako smo brucelozu uvezli i druge bolesti”, rekao je Smajlović.

Građanima je poručio da se ne trebaju brinuti za meso koje se uvozi jer inspektori pregledaju sve namirnice koje uđu na našu teritoriju.

“Trudimo se da namirnice budu zdravstveno ispravne, ne sadrže patogene mikroorganizme ili ostatke toksičnih supstanci i lijekova. Naše da se pobrinemo od nastanka do stola da hrana bude ispravna”, rekao je Smajlović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad