Francuzi potpisuju peticiju za primjenu hlorokina u ranoj fazi bolesti

Zdravlje 06. apr 202002:01 > 02:11
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Peticiju kojom se traži jednostavnije prepisivanje lijeka hlorokin, pokrenutu u petak, do nedjelje uveče je potpisalo više od 200.000 Francuza.

Peticiju ; “Ne gubimo vrijeme” kojom se traži upotreba ovog lijeka čim se pojave prvi simptomi koronavirusa pokrenuo je bivši ministar zdravlja Filip Dust – Blazi, a podržali su je i tri vrhunska medicinska stručnjaka – bivši rukovodioci najvažnijih francuskih institucija u oblasti zdravstva.

Podržavajući metod primjene hidroksihlorokina koji je razvio doktor Didije Raul ovi stručnjaci su na tribinu lista “Figaro” održanoj u nedjelju uveče istakli da upotreba ovog lijeka u ranoj fazi bolesti može da spriječi njeno pogoršanje u 90 odsto slučajeva.  

Međutim, jedan dio stručne javnosti smatra da bi upotreba ovog lijeka bez rigoroznih naučnih provjera mogla da dovede u opasnost pacijente.  

Francuski ministar zdravlja je u subotu pozvao na oprez i najavio da će se za nekoliko dana znati prvi rezultati kliničkih istraživanja koja će pokazati da li su hlorokin “ali i drugi lijekovi koji obećavaju” efikasni ako se uzimaju na početku bolesti.

Sve informacije o korona virusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad