Infektolog: Ne vjerujem u zavjeru, priroda najbolji laboratorijski činovnik

Zdravlje 06. apr 202018:06 > 19:31
Podijeli:
Izvor: N1

Jedan od najiskusnijih srbijanskih infektologa prof. dr. Milorad Pavlović izjavio je za N1 da se novi korona virus razlikuje od svih dosad poznatih, "iako pripada korona grupi virusa koju smo poznavali i koja je bila sinonim lakih infekcija".

“Ali onda je došla nova grupa virusa, beta korona virus koji su bili zastrašujuće najavljeni dolaskom SARS-a i MERS-a. Kad je riječ o SARS-u, bilo je dosta umrlih, ali se epidemija mjerama koje su preduzete smirila pa je taj virus iščezao iz cirkulacije”, podsjeća Pavlović.

Dodaje da je korona virus srodnik SARS-a, ali ističe da se donekle razlikuje u genetskoj građi. Podsjeća da su postojale i sumnje da je vještački napravljen.

“Ja u teorije zavjere ne vjerujem mnogo, iako ništa ne isključujem, smatram da je priroda najbolji laboratorijski činovnik i da je možda, u odbrani od svega onoga što smo mi njoj učinili, mogla da napravi kreaciju ovakvoga tipa”, navodi Pavlović.

Poznati infektolog naglašava da je virus “podao u epidemiološkom smislu zato što su nosioci epidemijskog potencijala najlakše bolesti, a stradaju najteže bolesti”. Dodaje da je “njegova slaba tačka likvidna ovojnica kojom se izlaže za dezinfekciju”.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, Pavlović je objasnio da je to “imunitet mase”.

“U kojoj je najveći broj ljudi prirodno zaražen i preživio je bolest i predstavlja dalju branu od virusa ili je imunizovan pa ima imunološke potencijale da spriječi dalje prenošenje virusa. Ako takvo stanje postigne 60, 70 posto populacije, virus nema gdje da se propagira”, rekao je on, ističući da je posljedica toga “veliki broj teško oboljelih u istom trenutku”.

Pavlović kaže da dijabetičari i gojazni teže podnose korona virus u odnosu na ostale, ali dodaje da su mu podložne i druge grupe –  hipertoničari, kardiovaskularni bolesnici, astmatičari itd.

Odgovarajući na pitanje o lijekovima, Pavlović kaže da je hlorokin doživeo transformaciju i pokazao svoje opravdanje u određenim indikacijama i određenoj grupi ljudi.

“Prije svega kod ozbiljnih zapaljenja pluća i tu se daje po šemi koja je utvrđena i mora da ga daje ljekar”, naglašava on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad